mwmw
10811475 10203904707390524 2024682245 n 10811506 10203904707430525 957421803 n

Laatste nieuws

Inspiratieavond veiliger sportklimaat
VeiligsportklimaatafbeeldingRegelmatig verschijnen er berichten in de media over voorvallen in de sport waar je als...
Lees meer...
Beneden-Leeuwen in verbinding
MaasWaalInDialoogMaas en Waal in dialoog ondersteunt ‘Beneden-Leeuwen in verbinding’ Het initiatief van deze...
Lees meer...
NL Doet op 11 en 12 maart 2016
NLDoetRozetAantal NL Doet klussen in Maas en Waal blijft stijgen. Ook dit jaar was NL Doet van het...
Lees meer...

dekernen 270x175

BENEDEN-LEEUWEN - Stichting Meerwaarde Maas en Waal gaat in het Regionaal Activiteiten Centrum (RAC) techniek promotie activiteiten ontwikkelen. De realisatie hiervan is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Woonstichting De Kernen. De ambitie is om het centrum in januari 2015 voor een deel operationeel te hebben.

 
Jongeren kennis laten maken met, en interesseren voor, techniek, dat is wat Meerwaarde Maas en Waal met de activiteit wil bereiken. Johan Reijers van Meerwaarde Maas en Waal is opgetogen dat eindelijk met het plan gestart kan worden: 'Dit was wat we voor ogen hadden, toen we dit pand betrokken. Het ontbrak ons echter aan de financiële middelen. Met de subsidie die we van de woonstichting hebben ontvangen, kunnen we een start maken om drie afzonderlijke techniekruimtes te ontwikkelen', aldus Reijers. Marius Peters, bestuurder van SPOM, geeft te kennen dat de basisscholen binnen de regio enthousiast reageren op het initiatief.
 
3D printen
'Als we het hebben over techniek promotie activiteiten, dan gaat het om techniek in de breedste zin van het woord', legt Reijers uit. 'Van traditionele vaardigheden als timmeren, metselen en zagen tot aan innovatieve technieken als 3d printen, programmeren middels LEGO Mindstorms en het maken van apps en games. Ook is er aandacht voor consumptieve technieken, waarin aspecten van eten en gezondheid aan bod komen.'
 
De promotie activiteiten worden gecentreerd in drie afzonderlijke ruimtes. In de centrale hal komen innovatieve technieken aan bod. De ruimte aan de voorzijde van het pand, het voormalige geldwaardegebied, wordt ingericht als keuken c.q. bakkerij. In de achterste ruimte, waar vroeger het magazijn was, kan de jeugd aan de slag met traditionele technieken. Het project wordt gefaciliteerd door zestien derdejaars studenten van hogeschool Van Hall Larenstein, die de opleiding Plattelandsontwikkeling volgen. 
 
Educatief centrum
Techniek promotie in de regio is niet uniek. In Nijmegen en Wijchen bestaan reeds het Junior Technovium, in Cuijk is er Techno Promo. 'Wat wél bijzonder is, is dat wij de combinatie zoeken tussen deze twee concepten', zegt Reijers. 'De promotie activiteiten zullen gedraaid gaan worden door vrijwilligers. Gerard Strikker speelt daarin een belangrijke rol. In de toekomst hopen we de locatie door te ontwikkelen tot educatief centrum voor basisscholen.' 
 
Zover is het echter nog niet. De komende tijd zal er hard worden gewerkt om de drie ruimtes in te richten. Reijers wil achttien van de vijfentwintig beoogde techniek opstellingen klaar hebben voor de opening eind januari 2015. 'Dat plan is ambitieus, maar niet onmogelijk', zegt hij. Een en ander is wel afhankelijk van de steun van partners en het bedrijfsleven. De opening van het vernieuwde centrum zal worden gevierd middels een aantal open dagen voor de diverse doelgroepen, jongeren, partners, bedrijfsleven en vrijwilligers.
 

 

Founders

Begunstigers