mwmw
10811475 10203904707390524 2024682245 n 10811506 10203904707430525 957421803 n

Laatste nieuws

Inspiratieavond veiliger sportklimaat
VeiligsportklimaatafbeeldingRegelmatig verschijnen er berichten in de media over voorvallen in de sport waar je als...
Lees meer...
Beneden-Leeuwen in verbinding
MaasWaalInDialoogMaas en Waal in dialoog ondersteunt ‘Beneden-Leeuwen in verbinding’ Het initiatief van deze...
Lees meer...
NL Doet op 11 en 12 maart 2016
NLDoetRozetAantal NL Doet klussen in Maas en Waal blijft stijgen. Ook dit jaar was NL Doet van het...
Lees meer...
VeiligsportklimaatafbeeldingRegelmatig verschijnen er berichten in de media over voorvallen in de sport waar je als vereniging nooit mee te maken hoopt te krijgen. 
 
In het gebouw van Stichting Meerwaarde Maas en Waal kwamen op 23 maart sportverenigingen bij elkaar om te praten over wat er komt kijken bij het bieden van een veilige en vertrouwde sportomgeving.
 
Welke morele en wettelijke verplichtingen heb je als verenigingsbestuur naar je leden? Wat doe je als leden elkaar onderling pesten? Hoe ga je als scheidsrechter om met bedreigingen? Wat doe je als té betrokken ouders langs de lijn de wedstrijd beïnvloeden? Wat kan je ondernemen tegen ongewenst seksueel gedrag?
 
Er blijkt veel mogelijk te zijn, maar verenigingen vinden het niet allemaal gemakkelijk om hier zelfstandig een weg in te vinden. Daarom was het goed om samen te praten over wat er noodzakelijk is en wat er mogelijk is om tot een vertrouwde sportomgeving te komen. Er is onderling informatie gedeeld over wat een veilig sportklimaat is en hoe dit bereikt kan worden. Denk aan het stellen van gedragsregels en het regelmatig communiceren hierover. Ook zijn ervaringen uitgewisseld over de rol van een vertrouwenspersoon en hoe een VOG beleid kan worden vorm gegeven. Door onderling kennis uit te wisselen én de weg naar de sportbonden te kennen hoeft niet elke club zelf het wiel uit te vinden.
 
Bij het afsluiten van de avond hebben de verenigingen afgesproken concreet verder te gaan werken aan veiligheid en vertrouwen rond het sporten en na de zomervakantie weer samen te komen om hier een vervolg aan te geven.
 
De avond werd georganiseerd door Stichting Meerwaarde Maas en Waal en volleybalvereniging ISALA'77. Mocht je meer informatie willen over dit onderwerp? Stuur een mail naar: mail@isala77.nl.
 

Maas en Waal in dialoog ondersteunt ‘Beneden-Leeuwen in verbinding’MaasWaalInDialoog

Het initiatief van deze bijeenkomst komt van een paar inwoners die zich afvragen of de inwoners van Beneden-Leeuwen de weg weten te vinden als zij het alleen niet goed meer redden. Bijvoorbeeld wanneer de zorg voor hun naasten te veel vraagt, de partner wegvalt en/of sociale contacten wegvallen. Samen met Esther Jansen van STUW zijn de initiatiefnemers met elkaar in gesprek gegaan. Zo ontstond het idee voor een bredere bijeenkomst, met organisaties die zich op vrijwillige basis inzetten voor het dorp en de dorpsgenoten.

Op woensdag 16 maart vond deze dialoog plaats in de ontmoetingsruimte van de Heyacker.

Er waren 22 deelnemers van o.a. WMO, mantelzorg, platform gehandicapten, Zonnebloem, STUW, Vrijwilligers Steunpunt West Maas en Waal, Thuishulp voor ouderen en seniorenvereniging. Tevens waren er drie ervaren gespreksleiders van Stichting Meerwaarde Maas en Waal aanwezig.

Na ontvangst en koffie, werden de deelnemers opgedeeld in drie groepen met elk een gespreksleider die als tafelvoorzitter de dialoog start. Er is intensief gesproken over het thema ‘Beneden-Leeuwen in verbinding’ en over de diverse organisaties en instanties binnen het dorp. Hoe is de onderlinge verbinding en samenwerking, wat zijn knelpunten en beperktheden.

Er zijn totaal twaalf ideeën geopperd, die vervolgens zijn beoordeeld op realiteit en haalbaarheid. Er is een kleine groep van 6 personen geformeerd die prioriteit gaat toekennen aan de ideeën/actiepunten en de vervolgstappen gaat voorbereiden. Deze worden ook voorgelegd aan alle deelnemers van de dialoog, die als klankbordgroep betrokken willen blijven. In gezamenlijkheid wordt dan nog in het voorjaar van 2016 een volgende actie, voortvloeiend uit deze dialoog, uitgevoerd.

Stichting Meerwaarde Maas en Waal heeft de Dialoog de laatste twee jaar georganiseerd in de verschillende kerkdorpen. De dialoog is een onderdeel aan de Dorpenronde ( evt.kleine uitleg wat het inhoudt) De gespreksleiders van Stichting Meerwaarde Maas en Waal ondersteunen Beneden Leeuwen in verbinding en andere nieuwe initiatieven in de dorpen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de initiatiefneemster van het initiatief Beneden Leeuwen in verbinding Jose Kooijmans, j.kooijmans53@gmail.com.

Aantal NL Doet klussen in Maas en Waal blijft stijgen.NLDoetRozet

Ook dit jaar was NL Doet van het Oranje Fonds weer een succes.

Op 11 en 12 maart stak heel Nederland de handen uit de mouwen tijdens de grootste  vrijwilligersactie van Nederland. Op die dag helpen duizenden vrijwilligers om de klussen te klaren waar normaal gesproken te weinig handen voor zijn.

Vorig jaar waren er 350.000 en dit jaar 300.000 vrijwilligers in het hele land aan het klussen. Vorig jaar waren er 8600 en dit jaar 7600 klussen aangemeld op de site van NL doet. Landelijk zien we dus een afname van klussen en vrijwilligers.

Vorig jaar waren er 8600 klussen aangemeld op de site van NL doet en hebben 350.000 vrijwilligers zich hiervoor ingezet. Dit jaar is er landelijk een afname van de NL doet klussen zichtbaar en zijn er 300.000 vrijwilligers met 7600 klussen bezig geweest. 

In Maas en Waal is het aantal klussen per gemeente wel gestegen. In 2015 waren er 44 klussen ingeschreven in de 4 gemeenten van Maas en Waal dit jaar 56. Wat ook opvalt is dat het aantal klussen in de gemeente Druten (15) en West Maas en Waal (17) hoog is ten opzichte van het aantal klussen in gemeente Beuningen (7) en gemeente Wijchen (17). Op dit gebied lijken de kleinere dorpen dus actiever.

Stichting Meerwaarde Maas en Waal blijft NL Doet promoten via de sociale media en het Vrijwilligers Steunpunt. De stichting deed zelf ook mee. Er werd een ‘Wall of Fame’ gemaakt om de betrokken vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Het toont de mooie initiatieven van Stichting Meerwaarde Maas en Waal en is samengesteld met huisgemaakte 3D geprinte letters en logo’s, posters en fotolijstjes.

Heeft u vragen over NL Doet of behoefte aan extra vrijwilligers? Wilt u geholpen worden bij uw vrijwilligersbeleid of zou uzelf graag vrijwilligerswerk gaan doen en daarmee het verschil betekenen voor een ander? Stuur een mail naar: vrijwilligers@meerwaardemaasenwaal.nl

50e dagdeel Tech-Lokaal:

(Beneden-Leeuwen) Op donderdag 3 maart draaide het Tech-Lokaal van Maas en Waal alweer voor de 50e keer een educatief dagdeel. Tijd voor slingers en ballonnen!50ekeerTechLokaal-3

Aan meester Roy met zijn klas van basisschool de Kubus uit Druten de eer om deze bijzondere dag allerlei technische ‘ontdekplekken’ te verkennen. Nadat iedereen zijn of haar jas heeft opgehangen, worden de kinderen ontvangen door gastvrouw Simone, die iedereen welkom heet. Na het openingswoord en de benodigde instructies nemen de kinderen hun plek van die middag in om eens lekker met techniek aan de slag te gaan.

De kinderen hebben op school uitleg gekregen van coördinator en vrijwilliger Gerard en vooraf al kunnen kiezen wat ze leuk vinden. Binnen de drie techniek categorieën innovatief, consumptief en traditioneel kan namelijk worden gekozen uit maar liefst 20 verschillende educatieve ‘ontdekplekken’.

Alle vrijwilligers staan al klaar om de kinderen te begeleiden en eventuele vragen worden graag beantwoord. Er wordt ook volop gewerkt aan verbetering, vernieuwing en uitbreiding. Mede dankzij studenten van Van Hall Larenstein, heeft het Tech-Lokaal er een aantal nieuwe ontdekplekken bij en zijn de bestaande werkstations aangepast en verbeterd. Nieuw sinds januari zijn: Green screen, productie en video editing; Magix, digitaal muziek mixen; Auto Frame, zowel mechanisch als digitaal; Robotica met delta robot; Falafel of tomatensoep maken en het Koekjesonderzoek.

Kees van der Velden, directeur van de Kubus uit Druten, komt ook een kijkje nemen bij deze bijzondere gebeurtenis. Ook wethouder Bert van Swam is van de partij. Ze worden beide meegenomen naar de ‘Green Screen’ ruimte. Als onderdeel van de wereldreis van de twee kinderen, die deze ontdekplek hebben gekozen, worden beide heren virtueel in Las Vegas geplaatst en even kort geïnterviewd.

Kortom, het was een mooie, geslaagde dag voor iedereen. Namens het Tech-Lokaal van Stichting Meerwaarde Maas en Waal, allemaal bedankt! Geïnteresseerd in een dagdeel met de klas door te brengen in het Tech-Lokaal? Kijk in de agenda voor beschikbaarheid. Interesse in het volgen van een workshop Sketch-Up of Gamedesign of om deel te nemen aan de Gamedesign- of de Lego Mindstorms Club op dinsdagavond? Meld je dan aan!

FotoVrijwilligersfeest14jan2016Beneden-Leeuwen, donderdag 14 januari 2016. Een nieuwjaarsborrel, mag het nog? Maar je mag iemand toch altijd het beste toewensen, het hele jaar door!? En vooral deze speciale groep mensen, die hun steentje bijdraagt door Stichting Meerwaarde Maas & Waal vrijwillig te ondersteunen. Op 7 december was het nationale vrijwilligersdag. Een goed idee om deze twee bijzondere aangelegenheden te combineren door een fantastisch feest te organiseren om zo de vrijwilligers te bedankten voor hun geweldige inzet! 
 
Met de hulp van, jawel, vrijwilligers en 14 HBO studenten van Van Hall Larenstein (VHL), werden alle voorbereidingen getroffen. Rond 16.00 uur arriveerden de eerste gasten in het Regionaal Activiteiten Centrum, het huidige (tijdelijke) onderkomen van Stichting Meerwaarde Maas & Waal, waar o.a. het Tech-Lokaal, het Vrijwilligers Steunpunt en het Repair Café zijn gehuisvest. Na een warme ontvangst en een kopje koffie of thee met een heerlijk plakje zelfgemaakte cake werden de gasten ingedeeld in drie groepen. Tijd voor een verrassend leuke techniekoriëntatie opdracht! Onder het genot van een drankje, mochten de gasten zelf allerlei technieken ontdekken. Nou ja, vooral de partners dan, want de meeste plekken waren natuurlijk al bekend na dit bijna 50 keer te hebben gedraaid met scholieren van o.a. 15 SPOM scholen. Behalve natuurlijk een aantal nieuwe plekken, ontwikkeld door de studenten van VHL. 
 
Gezellig bijkletsen en daarna ook nog een heerlijk buffet, kortom, een gezellig en geslaagd feest.
Vrijwilligers bedankt!
 
“De ouderen hebben altijd voor ons gezorgd, en nu kunnen wij voor de ouderen zorgen”, aldus een leerling van 11 jaar.

KkvoWamel1
(Wamel) Op 7 januari was groep 8 van Basisschool De Laak uit Wamel aan de beurt om voor de ouderen te koken in Huize Henricus te Wamel. Hier wonen de aller oudste van Maas en Waal. Zo was de jongste deze dag 11 en de oudste maar liefst 104 jaar! Elke keer kookt een andere basisschool voor ouderen in ander dorp in Maas en Waal. Er wordt gekookt onder leiding van ervaren koks, in de mobiele keuken die van Stichting Meerwaarde Maas en Waal komt, evenals alle toebehoren zoals het servies, het tafellinnen, de glazen en het bestek. Kinderen koken voor ouderen sluit heel mooi aan bij het thema 'Consumptieve Techniek' van het Tech-Lokaal, tevens een project van Stichting Meerwaarde. Het verschil is echter, dat de kinderen die een volledige maaltijd koken voor ouderen zelfs op locatie gaan. 
Alle voorbereidingen zijn getroffen om er een mooie dag van te maken. Als de versproducten van Tijssen Puiflijk en juf Jessica met de kinderen van groep 8 arriveren, kan worden begonnen met de verdere taakverdeling. Negen kinderen gaan koken en negen kinderen gaan bedienen. De overige kinderen gaan gezellig buurten en wat drinken met de oudere gasten van deze dag. Tevens zullen zij de menukaartjes en een speciale wens voor de gasten voorbereiden. Deze groep kinderen gaat tevens uitserveren bij de oudere gasten die op hun kamer eten. In totaal zijn er 35 ouderen gasten, die een fantastische maaltijd krijgen uitgeserveerd. Wederom een succesvolle dag van kinderen koken voor ouderen! 
Bekijk de video!
 

Op 12 november was groep 8 van Basisschool ’t Geerke uit Puiflijk aan de 

KinderenKokenVoorOudeen12112015

beurt om voor ouderen te koken in Horeca de Lier. Deze keer was extra bijzonder. Het was namelijk de 20e keer dat deze ‘kinderen koken voor ouderen’ plaatsvond.

Elke keer kookt een andere basisschool voor ouderen in ander dorp in Maas en Waal. Onder leiding van twee ervaren koks, een restaurant-kok en een instelling kok, troffen de kinderen alle voorbereidingen in de mobiele keuken die van Stichting Meerwaarde Maas en Waal komt, evenals alle toebehoren zoals het servies, het tafellinnen, de glazen en het bestek. Alles is voorspoedig verlopen en iedereen ging na afloop tevreden en met volle buik weer naar huis.

Op 7 januari is groep 8 van basisschool De Laak uit Wamel aan de beurt om te koken voor de oudere bewoners van Huize Henricus in Wamel. 

 

Er was een leuke belangstelling afgelopen donderdag in het Repair Café:
FotoRepairCafe2015Van alles kan er worden gerepareerd en verbeterd. Zo zijn een tweetal computers sneller gemaakt. Er zijn diverse naai- en herstelwerkzaamheden verricht, zoals het inzetten van een aantal ritsen en het herstellen van een jas. Er zijn 2 Senseo apparaten gemaakt, een stofzuiger en een decoupeer zaag en nog meer. En alles helemaal gratis! Tijdens het wachten was er een lekker kopje koffie/thee.

Op 26 november is er weer een Repair Café in het RAC.

 

tn DSC02586Het zijn de laatste dagen voordat Stichting Meerwaarde haar deuren sluit voor de zomervakantie. Sinds het begin van het jaar is er veel veranderd. We hebben het Tech-Lokaal opgestart, waar we meer dan 500 basisschoolleerlingen hebben mogen ontvangen,  de eerste Lego Mindstormsclub is van start gegaan, en de eerste gamingworkshops zijn gegeven. Hiernaast zijn we nog druk geweest met onze projecten: het Repair Café, Kinderen Koken voor Ouderen, Maas en Waal in Dialoog en het Vrijwilligerssteunpunt.

Dit hebben we natuurlijk niet alleen gedaan. Inmiddels hebben we een grote groep vrijwilligers verzameld, die zich altijd met veel enthousiasme inzetten voor al onze activiteiten. Daarom vonden we het tijd om iets moois terug te doen.

Op dinsdagochtend 14 juli werd daarom speciaal voor hen ‘Kinderen Koken voor Vrijwilligers’ georganiseerd in het Tech-Lokaal. Het concept is hetzelfde als Kinderen Koken voor Ouderen: groep 8 van OBS De Wijzer uit Beneden-Leeuwen kwamen ’s ochtends aan om lekker te koken, onder begeleiding van professionele koks. Zij bereidden een heerlijke verse maaltijd voor alle aanwezige vrijwilligers, compleet met voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Dus, kinderen van basisschool OBS De Wijzer heel erg bedankt! Daarnaast willen we natuurlijk ook weer al onze vrijwilligers hartelijk bedanken voor hun inzet.

Op 31 augustus opent Stichting Meerwaarde haar deuren weer. Een prettige zomer toegewenst!

Bekijk hier de foto's, en kijk voor de video hier.

RoboticaAl sinds 2011 is Stichting Meerwaarde Maas en Waal bezig met het verbeteren van de leefbaarheid in de regio Maas en Waal. Er was ook het idee was om jongeren, zowel tijdens schooltijd als naschools, te interesseren en te enthousiasmeren in techniek. Sinds maart van dit jaar ontvangt Stichting Meerwaarde hiervoor al klassen van lokale basisscholen, en binnenkort start het met het geven van de eerste Tech-Clubs en workshops buiten schooltijd.

Sinds maart van dit jaar is Stichting Meerwaarde begonnen met het ontvangen van klassen van lokale basisscholen. Hier kunnen de leerlingen ontdekkend leren op de zogeheten ontdekplekken. Ze maken hier kennis met techniek, en leren dat techniek veel meer is dan met je handen werken en vies worden.

Nu start Stichting Meerwaarde ook met het geven van Tech-Clubs en workshops. Het idee van de Tech-Clubs is dat kinderen de kans krijgen om zich verder te ontwikkelen, nadat ze met hun school op bezoek zijn geweest. De Clubs worden dus buiten schooltijd gegeven in de avonduren. In groepen van ongeveer tien kinderen werken ze aan projecten. Binnenkort start de eerste club: Lego Mindstorms. Hierbij wordt gewerkt aan het bouwen en programmeren van robots.

Ook de workshops zijn een manier om kinderen zich verder te laten ontwikkelen in de techniek. Hierbij krijgen ze een stoomcursus in technische onderwerpen. Binnenkort start bijvoorbeeld de workshop gamedesign, waar kinderen hun eigen pretpark gaan ontwerpen en speelbaar maken.

Lees hier meer over de Tech-Club voor Lego Mindstorms en de workshops Gamedesign.

Nieuwe week, een nieuwe school. Deze week kwam de Mariaschool uit Boven-Leeuwen een dagdeel doorbrengen in ons Tech-Lokaal. Om half 10 kwamen de 29 leerlingen van groep acht aan, waarvan er twee richting een ontdekplek in de Traditionele Techniekhoek gingen.

De ontdekplek: Creatief schilderen, in 3D!

Het begint allemaal met het maken van een en-profil tekening. Maar hoe maak je die? De leerlingen deden het als volgt: je gaat op een stoel voor een muur zitten, met een lamp die je gezicht vanaf de zijkant belicht. Vervolgens trekt de andere deelnemer van de ontdekplek je profiel over. Dit gebeurt doordat er een schaduw valt op de muur, waar een wit vel papier op hangt.

Het resultaat is dus een en profil tekening. Nu moet deze nog 3D gemaakt worden. Dit deden de leerlingen door er gebogen lijnen overheen te tekenen. Door een rechte lijn te tekenen tot waar het gezicht begint, en de lijn vervolgens te buigen over het ‘gezicht’, krijg je de illusie dat je een 3D effect.

Dit was een idee van begeleidster Pearl de Bart: kinderen krijgen op deze manier inzicht in 3D effecten en ontwerpen, voordat ze op de computer aan de slag gaan met 3D ontwerpen. Zo zie je maar weer, je hebt geen SketchUp of TinkerCad programma nodig om een mooie 3D-tekening in elkaar te zetten.

Hierna mochten de leerlingen natuurlijk ook nog zelf de tekening beschilderen, met kleuren die hen gepast leken.

Bedankt Mariaschool, en natuurlijk onze geweldige vrijwilligers!

Bekijk hier de foto’s, en like ons op Facebook!

tn creatiefschilderen

Gisteren mochten we weer een basisschool ontvangen: De Lambertusschool uit Maasbommel. Dit keer lichten we er een wat andere ontdekplek uit: Gastblijheid.

Deze ontdekplek draait helemaal om het verzorgen van een gast. Veel kinderen moeten wel eens meehelpen met ’s avonds de tafel dekken, maar dat is toch heel wat anders dan een tafel dekken volgens de etiquette. De gasten bestaan namelijk uit de kinderen die gekookt hebben kwamen namelijk eten!

Gastblijheid heeft eigenlijk drie onderdelen: het vouwen van een servet, het servies en bestek mooi klaarleggen, en natuurlijk de gasten ontvangen en goed verzorgen.

Want hoe vouw je nou eigenlijk zo’n chique servet die in een waaier in een glas staat? Daarnaast moesten de kinderen dan ook nog de tafel netjes dekken. Eigenlijk is dat nog best moeilijk: hoe moet het tafelkleed precies liggen, en waar ligt het bestek? En waarom moet het bestek dan zo liggen?

Ook leerden de kinderen, onder begeleiding van Corrie Bilderbeek, hoe je met een dienblad moet lopen (zonder de glazen dan door de kamer te laten glijden). Een klein parcours werd uitgezet. De opdracht: zigzag tussen de stoelen door, en loop vervolgens over een wip heen met je dienblad, zonder te knoeien. Dit bleek uiteraard geen probleem voor de kinderen.

Toen dit alles voorbereid en aangeleerd was, was het tijd voor de gasten om te komen eten. De kookgroep had namelijk zelfgemaakte pasta en saus gemaakt!

Al met al een geslaagde (en leerzame) ochtend dus. Bedankt de Lambertusschool, en natuurlijke onze enthousiaste vrijwilligers!

Bekijk de foto's hier!

Vandaag mochten we voor de derde keer een school ontvangen. We zijn al een beetje gewend aan het draaien van dagdelen in het Tech-Lokaal, maar deze keer was er toch weer een nieuwe uitdaging. Om half 10 wandelden maar liefst 33 leerlingen naar binnen. Ze kwamen van basisschool ’t Geerke uit Puiflijk.

Omdat het volle bak was, hadden we een nieuwe ontdekplek nodig naast de ‘gebruikelijke’ ontdekplekken. Daarom heeft stagiair Antonie een nieuwe ontdekplek opgezet: het maken van een stop-motion video. Je kent het misschien wel van een serie als Buurman en Buurman.

Twee kinderen gingen aan de slag met de opstelling. Het werkt als volgt: je maakt een beginopstelling, en neemt hiervan een foto. Vervolgens verplaats je de poppetjes die moeten bewegen een heel klein stukje, en je neemt nog een foto. Als je dit vaak genoeg doet (de kinderen namen in totaal meer dan 150 foto’s!), dan krijg je uiteindelijk een filmpje. Dit doe je door alle foto’s in het programma MonkeyJam te zetten, die het dan snel achter elkaar afspeelt.

De actiefilm ging ook meteen in première: toen de rest van de kinderen aan het eind van de ochtend klaar waren, werd de film getoond aan alle kinderen.

Bedankt basisschool ’t Geerke, en natuurlijk alle vrijwilligers!

Innovatief 1 - 1

En we zijn los! Gisteren ontvingen we de eerste basisscholieren in het Tech-Lokaal. De leerlingen van basisschool De Leeuwenkuil kwamen vanochtend van half 10 tot half 12 op bezoek.

Eerder werden al proefrondes gedraaid die verzorgd werden door stagiaires van Hogeschool Van Hall Larenstein. Nu werd het voor het eerst volledig gedragen door vrijwilligers.

Na een korte inleiding verspreiden de enthousiaste leerlingen zich over de drie verschillende technieken: traditionele technieken, innovatieve technieken en consumptieve technieken.

Bij elke technieksoort waren drie vrijwilligers aanwezig die hen begeleidden bij de ontdekplekken.

Van robots programmeren tot zelf pasta maken
Per techniekcategorie zijn er 6 ontdekplekken waar de kinderen kennis kunnen maken met techniek. Bij innovatief kon er in 3D ontwerpen worden gemaakt en werd er een robot bestuurd via Lego Mindstorm.

Bij consumptief werd er zelf pasta gemaakt, appelflappen gebakken en uiteraard de tafel netjes gedekt. Maar waar komen de ingrediënten voor pasta vandaan, en welke technieken zijn hiervoor nodig? Dat werd natuurlijk ook uitgelegd.

Bij traditionele techniek kon er onder andere zelf een zenuwspiraal gemaakt worden en werd een waterraket gebouwd! Natuurlijk moest de raket eerst wel van de zelfgemaakte aerodynamica voorzien worden.

Volg de links in de tekst voor meer informatie over de overige ontdekplekken.

Een goed begin
Aan het eind van de ochtend bleek het een geslaagde start te zijn voor ons Tech-Lokaal. De kinderen waren enthousiast en hebben veel geleerd, en de vrijwilligers hebben een leuke dag gehad.
Er waren zelfs nog spontaan zeven personen die zich aanmelden om later als vrijwilliger mee te helpen.

Wij willen graag alle vrijwilligers hartelijk bedanken voor hun inzet.

Logo2-01

De inlooptijden van het Vrijwilligers Steunpunt zijn veranderd. U kunt tegenwoordig terecht op maandagmiddag tussen 13.30 en 16.30 uur en op donderdagochtend tussen 9.00 en 12.30 uur. 

Het Vrijwilligers Steunpunt is er ter ondersteuning van het vinden van vrijwilligers en vrijwilligerswerk.
Wanneer u op zoekt bent naar vrijwilligerswerk kunt u bij ons een uitgebreid aanbod aan vacatures vinden. Hiervoor kunt u onze digitale vacaturebank raadplegen of tijdens de inloopmomenten binnen lopen. Onze medewerkers helpen u graag bij het vinden van het juiste vrijwilligerswerk voor u.

Vrijwilligersorganisaties kunnen ook bij ons terecht voor het plaatsen van vrijwilligersvacatures. Stuur uw vacature(s) door en wij plaatsen uw vacature. We kijken direct of wij een match zien met de vrijwilligers die zich bij ons hebben ingeschreven.
Ook kunnen we u helpen bij het opstellen van de juiste vacature.

Bent u op zoek naar vrijwilligers(werk)? Wij horen het graag.

Steunpunt Vrijwilligerswerk Maas en Waal
T: 0487-506320
E: vrijwilligers@meerwaardemaasenwaal
https://www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/westmaasenwaal

HKmobile

Zaterdag 24 januari is het open dag van 11:00 – 15:00 uur in het Tech-Lokaal in het Regionaal Activiteiten Centrum (RAC) in Beneden Leeuwen. Deze dag is bedoeld om vooral jeugd en jongeren te informeren over de mogelijkheden van techniek. Een dag waar jeugd, ouders, leerkrachten en bedrijfsleven een kijkje kunnen komen nemen in ons Techlokaal. 

Tijdens deze open dag zal de "Technobiel" op het parkeerterrein staan. De Technobiel is een mobiele experimenteerruimte waarin leerlingen, die voor de keuze van vervolgonderwijs staan, op allerlei manieren van techniek kunnen proeven. 

Binnen in het Tech-Lokaal kan de jeugd op 18 ontdekplekken op een laagdrempelige manier kennis maken met verschillende soorten techniek.

Innovatieve technieken

  1. Ontwerp een game
  2. Maak een smartphone app
  3. Programmeer een robot
  4. Ontwerp een 3D product met Tinkercat
  5. Ontwerp een 3D gebouw met Sketchup
  6. Print je ontworpen product
  7. En nog veel meer

Traditionele techniek:

  1. Maak een metalen kandelaar
  2. Bouw en lanceer een raket
  3. Maak en test een zenuwspiraal
  4. Maak je eigen (schaduw) portret
  5. Schilder een kunstwerk
  6. En nog veel meer

Consumptieve techniek:

  1. Pannenkoeken bakken
  2. Speel het groenteboer spel
  3. Maak verse appelsap
  4. Kneed deeg en maak verse spaghetti
  5. Leer iets over bedienen en gastvrijheid
  6. En nog veel meer

Verder kun je met de leap-motion sensor google-earth bedienen en op een LCD scherm 3D beelden zien zonder 3D bril. Nieuwsgierig geworden om te ontdekken wat er te doen is of wil als vrijwilliger ons helpen? We zien je graag a.s. zaterdag.

FOTO-01

Donderdagmiddag 18 december 2014 hebben Marius Peters (SPOM), Lex van Drongelen (Pax Christi College), Adri van Ooijen (Stichting Meerwaarde Maas en Waal) en André van den Hurk namens de gezamenlijke ondernemers het Convenant Centra voor Techniek, ICT en Wetenschap Maas en Waal ondertekend. Dat gebeurde in het Regionaal Activiteiten Centrum Maas en Waal, aan de Zandstraat in Beneden-Leeuwen. Daarbij werd onderstaande toelichting gegeven:

Het Regionaal Activiteitencentrum (RAC) is in januari 2014 geopend. In dit centrum vinden activiteiten plaats op het gebied van techniek voor kinderen en jongeren in de leeftijd van 4 – 18 jaar. Het gebouw is tot 2016 beschikbaar gesteld door de Rabobank.

Met de ondertekening van het convenant is het voortbestaan van het centrum verzekerd. Het is de bedoeling dat het centrum vanaf 2016 een plek krijgt binnen of in de directe omgeving van scholen.

Zowel binnen het basisonderwijs als het middelbaar onderwijs wordt al langer aandacht gegeven aan techniek en ICT. Met dit convenant worden de krachten gebundeld. Er komen diverse centra voor techniek, ICT en wetenschap waar kinderen en jongeren zowel binnen als buiten school aan de slag kunnen in hoogwaardige praktijklokalen, te beginnen in de gemeenten West Maas en Waal en Druten. We hopen ook andere gemeenten voor dit convenant te interesseren en het concept uit te breiden voor heel Maas en Waal.

Met dit convenant werken we zowel aan de toekomst van kinderen en jongeren in het Land van Maas en Waal als aan de toekomst van de regio zelf. Deze week werd bekend dat steeds meer meisjes kiezen voor exacte vakken en de techniek. Dat is mede te danken aan stimuleringsprogramma's en activiteiten als deze.

Ons ideaal is een doorlopende leerlijn van 4 – 18 jaar op het gebied van techniek, ICT en wetenschap. Daarbij hopen we kinderen en jongeren in het Land van Maas en Waal zo enthousiast te krijgen, dat zij ook in hun vrije tijd er mee bezig blijven. Dat kan allemaal in de Centra voor techniek, ICT en wetenschap. Overdag zijn het praktijklokalen die gezamenlijk worden gebruikt door het basis onderwijs en het middelbaar onderwijs. Daarbuiten zijn het centra waar kinderen en jongeren onder begeleiding van vrijwilligers zich verder bekwamen in de techniek.

We zijn heel blij dat de gezamenlijke ondernemers zich op deze korte termijn willen aansluiten en dit convenant mede ondertekenen. Ik hoop van harte dat ondernemers, onderwijsinstellingen en vrijwilligers steeds meer zullen gaan samenwerken en de deur bij elkaar plat gaan lopen.

De invulling van het plan is tot stand gekomen met ondersteuning van de Hogeschool voor Arnhem en Nijmegen (HAN). Wellicht zullen zij zich in de toekomst aansluiten als we verder onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor een setting die lijkt op het iXperium in Arnhem en Nijmegen.

Rabobank Maas en Waal ondersteunt Stichting Meerwaarde Maas en Waal met een bijdrage uit het coöperatiefonds.

Dankzij de bijdrage is de start van de stichting mogelijk gemaakt. Vanaf nu kan Meerwaarde Maas en Waal zich steeds meer gaan richten op het werkelijke doel. ‘Een betere leefbaarheid, meer vitaliteit, versterking van de verenigingsstructuur en het behoud van voorzieningen in Maas en Waal.’ Stichting Meerwaarde Maas en Waal wil alle leden van de ledenraad hartelijk danken voor deze steun!

Om het doel te verwezenlijken zijn nieuwe bijdrages nodig. Wilt u ook een bijdrage leveren?

Stichting Meerwaarde Maas en Waal bestaat nu ook op Linked-in. Nieuws, ontwikkelingen en evenementen van de stichting zijn te volgen op de linked-in groep Meerwaarde Maas en Waal.

De linked-in groep is mede te danken aan de inzet van Angelique van Buren en Stef van Dinther. Op 16 maart 2011 hebben zij een linked-in groep opgericht. Hiermee wilden zij professionals, woonachtig of werkzaam in de gemeente West Maas en Waal, met elkaar in verbinding brengen. Het idee kwam overeen met de visie van Stichting Meerwaarde Maas en Waal. Zodoende hebben Angelique en Stef besloten om de Linked-in groep over te dragen aan Meerwaarde Maas en Waal.

Een voordeel van deze overdracht is dat de groep nu al uit een groot aantal leden bestaat. Bovendien draagt Meerwaarde Maas en Waal niet alleen zorg voor de gemeente West Maas en Waal, maar ook voor de gemeentes Druten, Beuningen en Wijchen.

Ondernemers, bedrijven en instanties uit Maas en waal kunnen lid worden van de linked-in groep ‘meerwaarde maas en waal’. Wij zien uw aanmelding graag tegemoet!

Uit een onderzoek van het DHV - in opdracht van KvK Midden-Nederland - is gebleken dat er sprake is van een bevolkingskrimp in Rivierenland en dus ook in Maas en Waal. De grootste krimp is te zien bij jongeren < 25 jaar. Terwijl er juist een flinke groei te zien is bij ouderen > 65 jaar. Wat betekent dit voor Maas en Waal?

Een remmende bevolkingsgroei gaat gepaard met een afnemende beroepsbevolking. Het effect op de arbeidsmarkt is dus groot. Daarentegen zorgt de vergrijzing ervoor dat er wél veel werkgelegenheid vrij komt in de zorgsector. Tegelijkertijd treed er ontgroening op waardoor een aantal scholen en sportverenigingen hun deuren moeten sluiten en onderwijspersoneel op straat komt te staan.

Als deze prognoses kloppen, is dat niet zo gunstig voor het voorzieningenniveau in Maas en Waal. Niet alleen verenigingen en scholen krijgen het zwaar, ook veel bedrijven moeten incasseren. Tijd om daar nu wat aan te doen! Stichting Meerwaarde Maas en Waal ziet de uitkomsten van het onderzoek dan ook als een extra stimulans om de ontwikkelingen en samenwerking op maatschappelijk vlak in Maas en Waal uit te breiden.

Hier vindt u de vitaliteitsbarometers van de gemeente druten  en de gemeente West Maas en Waal. Wilt u het complete rapport bekijken? Stuur dan even een mail of neem contact op via het contactformulier. 

Bron: onderzoek DHV i.o.v. KvK Midden Nederland

NL DOET is de grootste vrijwilligersactie van Nederland, georganiseerd door het Oranje Fonds. Tijdens NL DOET op 16 en 17 maart 2012 steken mensen in het hele land de handen uit de mouwen. Zij zetten zich vrijwillig in en kunnen op die dag net dat beetje extra doen. De vorige editie waren zo'n 250.000 Nederlanders actief! Als tegenprestatie zet NL DOET vrijwillige inzet in de spotlights.

U kunt ook meedoen aan NL DOET. Heeft u hulp nodig om een leuke klus te verzinnen? Wilt u meer publiciteit voor uw klus? Of wilt u weten hoe u meer vrijwilligers kan krijgen? Meerwaarde Maas en Waal helpt u daarbij, want vanaf nu is de Stichting aangesloten bij NL DOET en fungeert als intermediair. NL DOET sluit heel mooi aan bij het  project ‘Vraag en Aanbod’. Werf vrijwilligers voor een klus en meld de klus aan bij NL DOET. Daarna vraagt u extra handjes, advies of materiaal aan via het project  ‘Vraag en Aanbod’.

Per 13 februari 2012 gaat Maas en Waal in Dialoog verder als onderdeel van Stichting Meerwaarde Maas en Waal. Het kernteam van Maas en Waal in Dialoog blijft bestaan binnen de Stichting en zal ervoor zorgen dat ook in 2012 weer bijzondere, spraakmakende, leuke gesprekken worden georganiseerd.

In november vorig jaar vond de eerste Maas en Waal in Dialoog plaats in de gemeenten Druten en West Maas en Waal. Dit initiatief sluit aan bij Nederland in Dialoog en brengt mensen vanuit verschillende achtergronden met elkaar in gesprek. De deelnemers hebben de gesprekken als zeer positief ervaren; van een groter wederzijds begrip of simpelweg herkenning in vreemden tot zelfs concrete ideeën om de eigen leefomgeving nog plezieriger of beter te maken.

Het initiatief draagt onmiddellijk bij aan de doelstelling van Stichting Meerwaarde Maas en Waal. Meer betrokkenheid en samenwerking in een sterk Maas en Waal, zodat inwoners, maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven en verenigingen elkaar makkelijker weten te vinden, over dorpsgrenzen heen.
Samenwerking is de sleutel van initiatieven die Maas en Waal willen versterken. Eén duidelijk gezicht naar buiten is belangrijk.


Voor meer informatie:
o Maas en Waal in Dialoog: Theo Lukkezen, 06-43562120, Ineke Quist, 06-28089563, Jeske Kortenhorst, 06-30842717,
mail: info@maasenwaalindialoog.nl

o Stichting Meerwaarde: Johan Reijers, 06-20833574,
mail: info@meerwaardemaasenwaal.nl


www.maasenwaalindialoog.nl
www.meerwaardemaasenwaal.nl
www.nederlandindialoog.nl

Mede mogelijk gemaakt door:

           logo 180x180.mwmw                  voormekaar                     rabo

 Donderdagavond 31 mei 2012 organiseert MWMW samen met Rabobank Maas en Waal en Stichting Voormekaar een speciale workshop voor verenigingen en stichtingen uit Maas en Waal.

Het verenigingsleven is cruciaal voor een goede leefbaarheid in Maas en Waal. Het doel van deze avond is dan ook om verenigingen en stichtingen te informeren over zaken als het binden van vrijwilligers, het stimuleren van samenwerking en het doorvoeren van veranderingen.

De avond begint om 19.00 uur en biedt de gelegenheid om informatie uit te wisselen en nieuwe kennis te vergaren. Het programma ziet er als volgt uit:

19.00 uur De gasten zijn welkom in het kantoor van Rabobank Maas en Waal aan de Van Heemstraweg 58 in Druten.

19.30 uur Start inleidende programma:

                  - Stichting Meerwaarde Maas en Waal aan het woord over het project Vraag en aanbod en 10 subsidie-ideeën.
                  - Stichting Voormekaar geeft uitleg over de Vrijwilligerscentrale.

20.30 uur In samenwerking met het NECP (Nederlands Expertise Centrum Projecten) wordt er een workshop gegeven waarbij 2 onderwerpen aan de orde komen:

'Vinden en binden jonge(re) vrijwilligers'
                 - Wat spreekt uw (toekomstige) vrijwilliger aan?
                 - Waarom verdwijnen jonge vrijwilligers?
                 - Hoe bindt een vereniging (jonge) vrijwilligers aan zich?
                 - Hoe vindt een vereniging jonge vrijwilligers?

'Veranderen: een noodzaak?!'
                 - Blijft het in de toekomst goed gaan?
                 - Gedwongen veranderingen van buitenaf.
                 - Gedwongen veranderingen van binnenuit.
                 - Winst van gestuurde vernieuwing.

Om ongeveer 22.00 uur is de avond afgelopen. De gasten ontvangen een werkboek met handige tips en een duidelijk stappenplan, zodat zij de behandelde punten gericht toe kunnen passen binnen hun vereniging of stichting.

De avond is gratis en per vereniging mogen maximaal twee personen deelnemen. Heeft u geen uitnodiging gehad, maar wilt u wel graag deelnemen? Stuur dan even een mail naar info@meerwaardemaasenwaal.nl. Doe dit graag voor 25 mei en vermeld ook even met hoeveel personen u komt. We hebben plaats voor maximaal 40 personen, dus wees er snel bij.

MAASBOMMEL – Het nieuwe thema voor Maas en Waal in Dialoog is zaterdag 23 juni uitgetest door zeven inwoners uit de omgeving. Na de succesvolle eerste editie van de Dialoogdagen eind 2011 is het team, nu onder de wimpel van Stichting Meerwaarde, begonnen aan de voorbereiding voor de tweede serie van verrassende gesprekken rond een tafel. Een aansprekend thema met uitnodigende vragen zijn cruciaal voor onvergetelijke dialogen. Vandaar de oefendialoog. Het thema zelf blijft nog even geheim. Het nodigt uit tot het delen van ontroerende en compleet verschillende ervaringen en is dus geschikt bevonden! Ook heeft de oefendialoog twee gegadigden opgeleverd om gespreksbegeleider te worden op 2 en 3 november 2012. Het Oranjefonds steunt dit initiatief, omdat mensen uit de streek, die elkaar niet zo gauw zouden spreken, een mooie band krijgen rond de dialoogtafel. www.maasenwaalindialoog.nl

Op 22 september is het Burendag.

De dag waarop je gezellig samen komt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt.

Met name buurtorganisaties spelen een belangrijke rol in het bij elkaar brengen van zoveel mogelijk buren. We nodigen iedereen uit om de koppen bij elkaar te steken en een goed plan te verzinnen voor 21, 22 of 23 september.

Het is dit jaar ook weer mogelijk als buurtorganisatie een aanvraag te doen tot € 500,=. Er is een beperkt budget beschikbaar en de eerste 250 aanvragen hebben we inmiddels ontvangen. Wilt u mee doen met uw buurt, wacht dan niet te lang want: op=op!

Meer weten? Kijk op burendag.nl of twitter #burendag


Bron: Nieuwsbrief Oranjefonds

Onlangs organiseerde Stichting Meerwaarde Maas en Waal samen met Rabobank Maas en Waal en Stichting Voormekaar de allereerste workshop voor verenigingen en stichtingen. De opkomst was geweldig, want met 40 deelnemers van 28 verschillende verenigingen zat de zaal in het Rabobankgebouw van Maas en Waal helemaal vol.

St. Meerwaarde Maas en Waal opende de workshop met een presentatie van de projecten Vraag en aanbod en Beursvloer. Ook werden er 10 praktische subsidietips gegeven die door de aanwezigen positief ontvangen werden. Daarna was het de beurt aan Stichting Voormekaar met een presentatie over de Vrijwilligerscentrale. Na een korte pauze waarin men even kon babbelen onder het genot van een hapje en drankje, startte de workshop met de thema's: 'hoe vind en bind je jonge(re) vrijwilligers' en'veranderen: een noodzaak?!'. Op humoristische wijze werden deze thema's door Jan Klumper van het NECP uitgediept en dat leidde tot een groeiend besef onder de aanwezigen, dat het anticiperen op veranderingen een noodzaak is. Na de workshop ontvingen alle deelnemers een handig werkboek met tips en adviezen, zodat zij met de leden van hun vereniging concreet aan de slag kunnen. Het succes van deze eerste workshop smaakt naar meer en daarom geven we deze workshop graag een vervolg.

Heeft u deze avond gemist?
Houd dan onze website in de gaten voor meer informatie over de volgende workshop of schrijf je in voor onze nieuwsbrief, zodat u niks hoeft te missen.

 

 

In samenwerking met Huub Biezemans is een ‘MVO en duurzaamheid thermometer 2012’ opgesteld. Dit rapport brengt maatschappelijk verantwoorde activiteiten van de ondernemers in Maas en Waal in kaart. Met dit rapport wil St. MWMW informatie verschaffen aan beleidsmakers bij gemeenten, ondernemersverenigingen, ondernemingen, onderwijsinstellingen, woningbouwcoöperaties en natuurlijk aan allen die in dit thema geïnteresseerd zijn.

Waarom een MVO- en duurzaamheidthermometer?

De thema's maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid vormen voor St. MWMW een belangrijke schakel bij het realiseren van de doelstelling:

het stimuleren van samenwerking in en tussen de verschillende dorpskernen van Maas en Waal voor een betere leefbaarheid, nu en in de toekomst.

Werken aan MVO en duurzaamheid is ook werken aan leefbaarheid. Verder wil St. MWMW ook het bedrijfsleven betrekken bij de leefbaarheid en hoopt dat ondernemingen in 2013 hun MVO-activiteiten laten registreren, zodat er volgend jaar een stijging van aantoonbare MVO-inspanningen gepubliceerd kan worden.

De informatie in dit rapport vormt een inspiratiebron voor allen die het Land van Maas en Waal, wat MVO en duurzaamheid betreft, blijvend op de kaart willen zetten. Bekijk nu het volledige rapport van 2012 Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen.

MVO- en duurzaamheidthermometer 2013

In samenwerking met Huub Biezemans van Dochters Advies BV is in oktober de ‘MVO en duurzaamheid thermometer 2013’ opgesteld. Bekijk nu het volledige rapport van 2013.

 

Maas en Waal in Dialoog ging deze week tijdens de tweede editie een stapje verder. Onbekenden rond een tafel hebben elkaar ontmoet en vaak zichzelf in de ander herkend, rond het thema 'Lef". Waar denk je aan bij het woord 'lef'? Wanneer had je echt lef? Wat zou je willen doen, als je het lef ervoor had? Welke eerste stap kun je deze week zetten om die droom waar te maken? Ook deze laatste twee vragen kwamen dit jaar aan bod. Gaan zingen, filmactrice worden, in mijn eentje op reis in een camperbusje, mijn roman in de boekhandel zien liggen en nog veel meer persoonlijke dromen deelden de deelnemers met elkaar.

"Het feit dat je ongedwongen met vreemden diepzinnige gesprekken voert en elkaar inspireert, dat heeft me echt geraakt", vertelde iemand.

Dit jaar deden er meer jongeren mee dan vorig jaar, dankzij de jongerenwerker van Stichting Voormekaar. Echte Maas en Waalse jongeren die hun toekomst in het land van Maas en Waal zien. Soms met de levenswijsheid waar een doorsnee vijftiger nog mee worstelt. Eén van hen zei: "Ik ga hierna snel op bezoek bij mijn opa en oma die ik te weinig bezoek. Om eens gezellig te polsen wat in hun leven lef is geweest, of ze dromen hebben gehad en misschien nog wensen hebben!"

9-11
Nederland in Dialoog is sinds 2001 een landelijke beweging geworden. De aanleiding destijds was de aanslag met vliegtuigen op 11 september. De bedoeling van de dialoog is dat je, onder begeleiding van een getraind persoon, in vier rondes elkaar leert kennen, aan de hand van vragen rond een thema. Mensen luisteren naar elkaar en vragen door om beter te begrijpen wat de ander bedoelt. Omdat iedereen praat vanuit eigen ervaringen, heeft iedereen gelijk en kan er geen discussie ontstaan, want waar jij bijvoorbeeld aan denkt bij het woord lef, kan niet onwaar zijn. De dialoogvorm helpt om je in te leven in de ander, die anders denkt dan jij. En als je dan in zo'n gesprek tòch jezelf in de ander herkent, is dat een prachtige verrassing!

Heb 't lef!
Het lef om een mooie internationale baan op te zeggen en te kiezen voor m'n gezin! Het lef om stervensbegeleiding te doen in een Bijna Thuis Huis! Het lef om m'n baas stevige feedback te geven! Het lef om mezelf te zijn terwijl mijn omgeving me onder druk zet. Mensen rond acht tafels op mooie locaties stelden zich kwetsbaar op. En dat raakte de deelnemers. Iemand met een drukke agenda zei: "Dit waren mijn best besteedde uren van de dag". Niet verwonderlijk dat volgend jaar bijna iedereen weer mee wil doen aan Maas en Waal in Dialoog. Dat wordt mogelijk gemaakt door het Oranjefonds, de gespreksbegeleiders en andere vrijwilligers, mensen die hun locatie ter beschikking hebben gesteld en dit jaar ook door Café de Bever waar de afsluitende eindborrel plaats vond.

Studenten van Van Hall Larenstein Wageningen gaan, in opdracht van Stichting Meerwaarde Maas en Waal, een onderzoek uitvoeren naar de verbetering van de leefbaarheid van de Maas en Waalse dorpen. Dit door dorpsanalyses uit te voeren waaruit zal blijken hoe verenigingen en clubs in de dorpen er momenteel voor staan. Het onderzoek wordt in december uitgevoerd en de resultaten zullen op 22 januari 2013 gepresenteerd worden.

Voor de leefbaarheid van de dorpen is de verenigingsstructuur cruciaal. Daarom is een sterkte-zwakte-analyse van de verenigingen en stichtingen een belangrijk onderdeel van de dorpsanalyse. Hiermee wordt in kaart gebracht hoe de verenigingen en stichtingen functioneren en op welke manier Stichting Meerwaarde Maas en Waal, samen met verschillende partners, kan helpen. Er gaan 20 studenten aan de slag in groepjes van twee. In eerste instantie worden de verenigingen en clubs van de 10 kleinste dorpen van gemeente Druten en West Maas en Waal bezocht. Dit zijn Afferden, Deest, Horssen, Puiflijk, Alphen, Altforst, Appeltern, Boven-Leeuwen, Maasbommel en Wamel. De resultaten worden gepresenteerd tijdens een interactieve publieke bijeenkomst op dinsdag 22 januari 2013. Nadere details volgen nog.

Met dit bericht willen wij u wijzen op het feit dat de Inspiratiemarkt in D'n Bogerd aanstaande zaterdag 12 januari niet doorgaat. D'n Bogerd heeft besloten om deze markt uit te stellen.

Eerder berichtten wij in de nieuwsbrief van 24 december 2012 dat ons nieuwe kantoor en het MVO-Inspiratiepunt tegelijkertijd met deze Inspiratiemarkt geopend zouden worden. Nu de markt niet doorgaat, hebben we besloten ook de officiële opening van ons kantoor het MVO-Inspiratiepunt naar een andere datum te verzetten. Welke datum dit wordt, hoort u zo spoedig mogelijk van ons.

Vanaf maandag 14 januari zijn ons kantoor en het Inspiratiepunt opengesteld voor publiek. De openingstijden van ons kantoor zijn maandag t/m donderdag van 09:00 tot 12:00. Andere tijden op afspraak. Uiteraard bent u bij deze van harte uitgenodigd om alvast eens een kijkje te komen nemen.

Met vriendelijke groeten,

De vrijwilligers van St. Meerwaarde Maas en Waal

Help de leefbaarheid in uw woonplaats verhogen

Woonstichting De Kernen vindt leefbaarheid in de dorpen erg belangrijk. Leefbaarheid bestaat uit een prettige woonomgeving waarin het fijn wonen is en waar bewoners zelf initiatieven kunnen nemen. Heeft u een goed idee voor uw dorp of buurt? Eentje waarvan u vindt dat het een kans moet krijgen omdat het de leefbaarheid in uw dorp ten goede komt? Dan heeft De Kernen interesse. Kwaliteit van wonen is immers belangrijk voor alle klanten van De Kernen. Uw hulp kan erg waardevol zijn.

kernen-leefbaarheidsfonds

Welke ideeën?

Uw idee moet betrekking hebben op welzijn, wonen en zorg in een plaats met woningen van De Kernen. We nemen aanvragen vanaf € 1.500,- in behandeling. Het Leefbaarheidsfonds is een stimuleringsfonds. Het vervangt dus geen andere subsidies, maar beloont goede initiatieven die de leefbaarheid bevorderen. Lees verder op website van de kernen.

Zaterdag 11 mei 2013 organiseert Stichting Meerwaarde Maas & Waal tijdens de Europa Kijkdagen 2013 het allereerste Repair Café van Maas en Waal. In D'n Bogerd aan de Van Heemstraweg in Druten draait het deze dag allemaal om repareren. Tussen 11.00 uur en 16.00 uur helpen diverse vaklieden vrijwillig mee om bijvoorbeeld elektrische apparaten, zoals oude broodroosters, maar ook kapotte kleding en speelgoed te repareren. Gereedschap en materialen zijn aanwezig. Door repareren te promoten, wil St. Meerwaarde Maas & Waal bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg.

Europa Kijkdagen 2013
De Europese Commissie en de Nederlandse overheid vinden het belangrijk om te laten zien waar Europees geld aan wordt besteed. Op 10, 11 en 12 mei 2013 zetten diverse gesubsidieerde organisaties door het hele land hun deuren open en vertellen over hun projecten (www.europaomdehoek.nl/kijkdagen). Zo ook St. Meerwaarde Maas & Waal. Zaterdag 11 mei organiseert de stichting een open dag en maakt een start met het eerste Repair Café van Maas en Waal. Bezoekers kunnen kapotte spullen meenemen, zoals lampjes, föhns, speelgoed, servies, strijkbouten en kleding. Vakkundige vrijwilligers zitten klaar om deze spullen gratis te repareren. Daarnaast kunnen bezoekers aan informatietafels meer te weten komen over repareren, monteren en techniek. Ook worden er diverse presentaties gehouden en kan men meepraten over de projecten van St. Meerwaarde Maas & Waal, zoals 'Vraag & Aanbod', 'Beursvloer', 'workshops voor verenigingen' (met o.a. subsidietips, social media, hoe werf ik jonge vrijwilligers, etc.), 'Intermediair NLDoet', 'MVO-netwerk', 'Maas en Waal in Dialoog', 'Leerkisten Techniek voor basisscholen' en 'Kinderen koken voor ouderen'. Er is dan ook de hele dag van alles te doen, zien en bespreken over de leefbaarheid in Maas en Waal, onder het genot van een hapje en drankje.

Repair Café
Het Repair Café is bedoeld om inwoners van Maas en Waal op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. Johan Reijers van St. Meerwaarde Maas & Waal: "In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen. Samen repareren kan bovendien leiden tot heel leuke contacten." Het concept is ontstaan in Amsterdam, waar de Stichting Repair Café (zie www.repaircafe.nl) sinds 2010 op regelmatige basis repareerbijeenkomsten organiseert. Sinds januari 2011 biedt de stichting ondersteuning aan lokale groepen in heel Nederland die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Maas en Waal.

Vanaf 11 mei wil St. Meerwaarde Maas en Waal op regelmatige basis een Repair Café in Maas en Waal organiseren. Nieuws over data en locatie van de komende edities volgt. Enthousiaste vaklui die aanstaande zaterdag 11 mei graag mee willen helpen om kapotte spullen te repareren, zijn uiteraard altijd welkom. Zij kunnen zich aanmelden via info@meerwaardemaasenwaal.nl.

Kinderen uit groep 8 van de Maas en Waalse basisscholen gaan koken voor de ouderen in onze regio. Het wordt een leerproject waarin de kinderen zelfstandig maaltijden gaan bereiden en uitserveren. Dit doen ze in een restaurant dat ze zelf hebben ingericht. Hierdoor maken de kinderen kennis met koken en leren ze om voor ouderen te zorgen; hoe ze met hen moeten omgaan en communiceren. Ook leren ze meer over gezond eten, hygiëne, etiquette en het inrichten van een restaurant.


Pilotproject in Maas & Waal
Op 30 mei vindt er een pilot plaats bij de St. Lambertusschool, met medewerking van restaurants Moeke Moren, De Pont en De Korenmolen. De leerlingen richten in deze school in Maasbommel een restaurant in voor ouderen. Stichting Meerwaarde Maas en Waal wil in de nabije toekomst meer van deze tijdelijke restaurants inrichten in scholen en dorpshuizen. Ook wil de stichting vanaf het nieuwe schooljaar meer horecamensen aan zich verbinden die deze actie ondersteunen.


Jeugd en ouderen verbinden
Stichting Meerwaarde Maas en Waal gaat dit project na de zomervakantie in verschillende dorpen verzorgen. "Wij hopen op deze wijze jeugd en ouderen aan elkaar te verbinden. En bovendien de ouderen te kunnen verblijden met een lekker etentje", aldus Marianne Janssen, coördinator van het project 'Kinderen koken voor ouderen'. De toekomstige generatie zorgt hiermee voor het verleden van Maas en Waal.
Dit initiatief is mede tot stand gekomen door St. SPOM (Samenwerkingsverband Primair Onderwijs Maas & Waal), De Zonnebloem en koks van bekende restaurants uit de omgeving. Voor vragen over dit project mailt u naar marianne@meerwaardemaasenwaal.nl. Ook tips zijn van harte welkom.

MAAK KANS OP EEN MIDDAGJE PAINTBALLEN OF EEN BEAUTYWORKSHOP!

Workshop webdesign, fotografie of zumba? Wij staan open voor jouw ideeën!
Ben jij tussen de 12 en 20 jaar? En wil jij kans maken op een middagje
paintballen met vier vrienden of een beautyworkshop met je vriendinnen?
Word dan nu vrienden met MWMW voor jongeren op Facebook, vul de enquête
in en geef je mening! www.facebook.com/mwmw.voorjongeren

Heeft u kinderen of kent u jongeren in de leeftijd van 12 tot 20 jaar?
En slaat de verveling weleens toe? Laat ze dan de enquête invullen en
meedenken over mogelijke activiteiten!

Stichting Meerwaarde Maas en Waal (MWMW) heeft plannen om in de toekomst activiteiten op te zetten voor jongeren.
Wij zijn Inge en Janine, vierdejaars studenten SPH aan de Avans Hogeschool te s-Hertogenbosch.
Wij doen op dit moment onderzoek naar hoe de stichting met activiteiten het beste aan kan sluiten bij de behoeften,
interesses en ontwikkeling van de jongeren tussen 12 en 20 jaar in Maas en Waal.
En hoe de jongeren daarin zelf een bijdrage kunnen leveren!

3612 - kopie

3609 - kopie

Het onderzoek voor verenigingen en stichtingen is in volle gang. De situatie en behoeftes worden in kaart gebracht.

Voor de verengingen in de tien kleinste dorpskernen, Afferden, Alphen, Altforst, Appeltern, Boven-Leeuwen, Deest, Horssen, Maasbommel, Puiflijk en Wamel hebben wij een vragenlijst opgesteld. Het is al duidelijk dat Maas en Waal een groot en divers verenigingsleven kent, zowel op sport- als cultureel gebied. We hebben in de tien kleinste kernen ruim 140 verenigingen benaderd.

De quickscan zoals wij onze enquête noemen bevat onder andere vragen op het gebied van leeftijdsopbouw, financiële gezondheid, toekomstverwachtingen en behoefte aan ondersteuning.
Tot op heden hebben we 33% respons. Na onze eerste ronde hebben we verenigingen nog eens via de mail of telefonisch benaderd. Deze actie bracht ons dichter bij de 40% die we in ieder geval willen bereiken. We willen graag een respons van 50% en daarom laten we onze enquête tot 5 juli openstaan, waarna de gegevens worden verwerkt. Indien uw vereniging in één van de tien dorpen bevindt en u wilt nog meedoen dan verzoeken wij u om voor 5 juli via de volgende link de enquête in te vullen.

Heeft u vragen en wilt graag iemand spreken, dan zijn wij tot 5 juli te bereiken op e-mailadres. Wij nemen dan na uw verzoek zo spoedig mogelijk contact met u op.

Meerwaarde Maas en Waal betrekt Activiteitencentrum in Beneden-Leeuwen

Het voormalig Rabobankgebouw aan de Zandstraat in Beneden-Leeuwen krijgt een nieuwe bestemming. St. Meerwaarde Maas en Waal heeft woensdag 28 augustus de beschikking gekregen over het gebouw. Het pand biedt de vrijwilligers die aangesloten zijn bij de stichting een centrale ontmoetingsplek van waaruit nieuwe projecten ter bevordering van de leefbaarheid in Maas en Waal ontwikkeld kunnen worden. In het Activiteitencentrum Maas en Waal, zoals het pand voorlopig genoemd wordt, gaat de stichting verder met het ontwikkelen, coördineren en initiëren van activiteiten voor én in de dorpen.

Maandagavond 16 september vindt de eerste centrale bijeenkomst voor alle vrijwilligers van de stichting plaats. Vanaf 20.30 uur wordt er een presentatie gegeven over de toekomst van de stichting en de rol die het Activiteitencentrum daarin gaat spelen. Genodigden zijn hierbij van harte welkom en kunnen zich vanaf 19.30 uur melden bij de achteringang van het gebouw. "In eerste instantie blijven we activiteiten in de dorpen zelf organiseren, bijvoorbeeld 'Kinderen koken voor ouderen' met basisscholen en het 'Repair Café' in dorpshuizen of andere openbare gelegenheden. We willen de dorpen vooral ondersteunen en op die manier de leefbaarheid in én tussen de dorpen bevorderen.", aldus Johan Reijers, coördinator van St. Meerwaarde Maas en Waal.

Samenwerking centraal
De vrijwilligers van de stichting zijn erg blij met de nieuwe locatie aan de Zandstraat in Beneden-Leeuwen. Johan Reijers: "De kans die de Rabobank ons met dit pand heeft geboden, grijpen we natuurlijk met beide handen aan. We zijn volledig afhankelijk van vrijwilligers en subsidies. De steun van de Rabo is dan ook zeer welkom. De mogelijkheden in dit pand zijn erg groot. Het dient niet alleen als centrale ontmoetingsplek voor ons als vrijwilligers, het biedt ook de mogelijkheid om startende ondernemers te helpen. Wellicht gaan we in de toekomst ook activiteiten in het centrum zelf organiseren. Dat zullen dan voornamelijk dorpsoverstijgende activiteiten of activiteiten met een vaste opstelling zijn. Onze eerste ideeën gaan uit naar activiteiten op het gebied van techniekpromotie en kennisoverdracht tussen jongeren en ouderen. Daarvoor gaan we eerst in gesprek met potentiële partners uit de regio die met ons willen samenwerken of ons willen ondersteunen. Alleen door samen te werken met instanties, actieve ondernemers, burgers en verenigingen kunnen we continuïteit bieden."

Donderdag 19 september hebben leerlingen uit groep 8 van Basisschool De Laak uit Wamel gekookt voor ouderen van De Zonnebloem. Dit deden zij in het kader van het project 'Kinderen koken voor ouderen'. Dit project is een vervolg op de pilot die eerder dit jaar al werd uitgevoerd door de St. Lambertusschool uit Maasbommel. 'Kinderen koken voor ouderen' maakt onderdeel uit van de dorpenronde, een initiatief dat wordt ondersteund door St. Meerwaarde Maas en Waal. De volgende editie van deze dorpenronde vindt donderdag 10 oktober plaats in dorpshuis De Lier in Puiflijk.

Het eerste project in Wamel heeft zijn vruchten afgeworpen. Zowel leerlingen als ouderen waren enthousiast. "De leerlingen gingen niet alleen aan de slag met koken, maar moesten ook nadenken over de inrichting van het restaurant. Zo ontwikkelden ze een garderobesysteem en bedachten ze zelf een naam voor het 'restaurant'. Vervolgens maakten ze een naambord en kaartjes voor de garderobe en verzorgden ze de bloemen die op de tafels werden geschikt. Ook de afwas en het dekken van de tafels was de taak van de leerlingen. De kinderen leren dus niet alleen koken, maar ook een restaurant inrichten en communiceren met ouderen.", aldus Jessica Rikken, lerares Basisschool De Laak.

Van het koken van een hoofdgerecht tot het verwelkomen van de ouderen en het bedienen van de kassa, alle werkzaamheden werden met verve door de kinderen uitgevoerd. Jessica: "Een aantal kinderen had nog nooit bloemkool of broccoli gekookt. Ook het rollen van gehaktballen was voor veel kinderen nog nieuw. Maar het enthousiasme spatte ervan af." Samenwerking stond deze dag centraal. Om deze reden kregen de kinderen de verantwoordelijkheid voor een tafel toebedeeld. Na afloop mochten de ouderen een zelfgemaakte bloem, gemaakt door de leerlingen, uitkiezen. Geconcludeerd mag worden dat het project een leerzame ervaring was voor de kinderen. Een vervolg zit er dan ook zeker in. Donderdag 10 oktober is Basisschool 't Geerke uit Puiflijk aan de beurt in dorpshuis de Lier. Na dit project begint om 15:30 het repair café in het dorpshuis.

 

dsc08111

dsc08117

dsc08125

dsc08137

dsc08149

 

 

 

 

 

 

 

Wamel stond 19 september 2013 in het licht van de reeks dorpenronden die Stichting Meerwaarde Maas en Waal organiseert met verschillende projecten. Repair Café is daarvan een onderdeel.

Minder weggooien en geld besparen en daarbij het verminderen van de afvalberg, dat zijn de hoofddoelen. Aanvankelijk werd dit project voorzichtig ontvangen. Desondanks dat waren er toch voldoende vrijwilligers die enthousiast aan de gang gingen met het repareren van een tafeltje waarvan de tussenplanken opnieuw met houtlijm vastgezet werden. Een koffieapparaat werd door twee techneuten ontleed en gemaakt. Soms sprong er een veertje weg, maar daar schrokken ze niet van terug. De sfeer kwam er goed in. Naaister Marietje Reijers, die helemaal uit Afferden kwam, kreeg extra werk doordat een vrouw uit Dreumel ook nog naaiwerk thuis had liggen en daarvoor graag een keer op en neer reedt. "Wat handig zoveel te kunnen laten maken, ik ben maar alleen en heb niet zulke handige mensen om me heen" aldus de Dreumelse die een donatie in de pot deed en blij huiswaarts keerde. Een broodrooster en een hak-snijmachine konden na aanpak ook weer functioneren. Alsnog een geslaagde dag!

De volgende editie van het Repair Café zal gehouden worden op 10 oktober 2013 in de Lier in Puiflijk van 15.30 uur tot 20.00 uur.

dsc08161

dsc08159

dsc08154

dsc08153

Hogeschool Van Hall Larenstein (VHL), locatie Wageningen gaat de komende jaren in samenwerking met stichting MeerWaarde Maas & Waal een aantal projecten uitvoeren. Dit kunnen evenementen, onderzoeken of netwerken voor jongeren en ouderen in de regio zijn.

Regionale Activiteitencentrum

Waar het afgelopen jaar een groep eerstejaars studenten een kort onderzoek deed naar een aantal kleine kernen in het gebied, gaat nu een vijftiental derdejaars studenten van de studierichting Regional Development and Innovation (studie Plattelandsvernieuwing) aan de slag. De studenten ondersteunen de start van het Regionale Activiteitencentrum door diverse doelgroepen/partners bij het project te betrekken. Denk hierbij aan scholen, bedrijfsleven, dorpshuizen, jongeren en vrijwilligers. "Wij zijn als studenten erg enthousiast om ons in te zetten ten bate van de diverse projecten ter verbetering van de cohesie in Maas en Waal", zegt Rani Temmink, één van de betrokken studenten.

Samenwerken met jongeren

"Hogeschool VHL is blij met de samenwerking met stichting MeerWaarde Maas & Waal", benadrukt docent Monique Heger. "Onze studenten komen straks in plattelandsvernieuwingsprojecten over de hele wereld terecht. Mijn ervaring is dat bij dit soort projecten altijd dezelfde complexiteit aanwezig is, of je nu onder de palmboom zit of in 'Ons Genoegen'. Het maakt niet uit of het gaat om een waterpomp of een streekbus, uiteindelijk wil je de lokale situatie zo vormen dat mensen samenwerken en er leefbaar kunnen wonen."

"Het opzetten van een regionaal activiteitencentrum voor jongeren doe je vooral mét jongeren. Ze hebben verfrissende ideeën", zegt Johan Reijers, coördinator van stichting MeerWaarde Maas & Waal. Ook hij is blij met de samenwerking en de ondersteuning van Hogeschool VHL. Milou van Gelderen is het met hem eens: "Er zijn veel kansen en mogelijkheden te vinden in de regio Maas en Waal. Het is belangrijk dat de jeugd deze kansen grijpt."

Start

Vanaf medio oktober zijn de studenten in het gebied actief. Met name op de vrijdagen zijn ze in Maas en Waal gestationeerd onder leiding van Johan Reijers en Gerard Strikker. Op school krijgen de studenten begeleiding van een leerkracht en een projectleider. Voor meer informatie kunt u vanaf eind oktober terecht op www.meerwaardemaasenwaal.nl


Over Hogeschool VHL

Hogeschool Van Hall Larenstein (VHL) is een internationale groene kennisinstelling, waar we met passie en kunde onderwijs verzorgen, ondersteund door toegepast onderzoek binnen diverse lectoraten. We leiden proactieve professionals op, die op een verantwoorde en ondernemende wijze een positieve bijdrage leveren aan een duurzame samenleving.

Hogeschool VHL verzorgt diverse Bachelor- en (professional) Master-opleidingen, Associate degrees en cursussen en verricht toegepast onderzoek vanuit onderwijslocaties in Leeuwarden, Velp en Wageningen. Ga voor meer informatie naar www.hogeschoolvhl.nl

 

MVO Maas en Waal organiseert op donderdag 21 november een bijzonder symposium in d'n Bogerd in Druten. De werkgroep bestaat uit een aantal enthousiaste lokale ondernemers en heeft een enerverend programma opgezet.

In het eerste deel staat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) in algemene zin centraal. Het tweede deel gaat over MVO in Maas en Waal.

De organisatie heeft een aantal inspirerende sprekers aan zich weten te binden. De hoofdspreker van het evenement is Sybrand Buma (fractievoorzitter CDA). De andere sprekers genieten allemaal lokale en/of nationale bekendheid en zullen de bezoekers zeker weten te interesseren en inspireren. O.a. Bert van Boggelen (oud CNV-voorzitter), Theo Quaijtaal (Directeur HighQ Financieel Interim), Hans Vos (directeur ZZG groep) en Huub Biezemans (Directeur Dochters Advies) zullen u alles vertellen over 'people, planet en profit'. Uiteraard zal een verantwoord buffet niet ontbreken. Het symposium begint om 15.15 uur en wordt om 20.45 uur afgesloten met een netwerkborrel.

In de werkgroep MVO Maas en Waal zitten een aantal actieve regionale ondernemers die worden aangestuurd vanuit Stichting Meerwaarde Maas en Waal. Het doel van het symposium is MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) op de kaart te zetten in Maas en Waal.

Meer informatie over de werkgroep MVO Maas en Waal of over het symposium kunt u vinden via www.duurzaammaasenwaal.nl

 

Bas van der Hoeven MAAS EN WAAL - Duurzaam ondernemen is nog niet erg populair in het Land van Maas en Waal. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Stichting Meerwaarde Maas en Waal in 2012 en met een verdubbeling van het aantal bedrijven dat maatschappelijk verantwoord onderneemt en daarom over een label of certificaat beschikken. Nu zijn het er tien.

Beuningen steekt daar schril bij af. Het aantal registraties is gedaald van drie naar twee. West Maas en Waal blijft op vijf, Druten kreeg er het afgelopen jaar een bij en staat nu op vijf. 

De Stichting houdt op 21 november een symposium: Duurzaam Maas en Waal. Duurzaam ondernemen is namelijk geen keus meer, maar pure noodzaak, zegt Huub Biezemans. Hij is bestuurslid van de Meerwaarde Maas en Waal (MM&W). ,,Duurzaam ondernemen is meer dan een bedrijfspand isoleren", zegt de Winssense ondernemer die nu in Druten woont. ,,Het gaat om veel meer. Rekening houden met het milieu, met mensen én zorgen dat je op lange termijn winst blijft maken. Juist in het Land van Maas en Waal zouden veel meer bedrijven de kansen van duurzaam ondernemen moeten zien en pakken. De meeste gemeenten zijn of worden binnen afzienbare tijd krimpgebied. Minder mensen en ook nog eens een vergrijzing, de voorzieningen verdwijnen.''

Toch denkt Biezemans dat er kansen genoeg liggen. ,,Bij de juiste aanpak heeft het Land van Maas en Waal veel te bieden. Er zijn innovatieve ondernemers die hun kennis nog meer moeten delen. Daar heb je netwerken voor nodig. Het symposium kan een stap in de goede richting zijn.''

Want maatschappelijk verantwoord ondernemen is in de overdoor tuiging van MM&W meer een visie, een manier van denken, dan een kwestie van veel geld investeren. ,,Anders omgaan met je grondstoffen, je afvragen wat je terug kunt winnen. Kritisch je leverancies kiezen. Er zijn zoveel mogelijkheden. Veel ondernemers zijn er wel mee bezig, maar het zit niet in hun bedrijfscultuur. Niet structureel.''

Biezemans weet waar hij over spreekt. Tweeënhalf jaar geleden heeft hij in Overbetuwe al projecten opgezet om ondernemers te stimuleren een duurzame bedrijfsvoering op te zetten. 

,,Het heeft daar opgeleverd dat ondernemers er over praten, onder elkaar de mogelijkheden bespreken. Ik denk dat in de nabije toekomst alleen bedrijven die duurzaam ondernemen bestaansrecht hebben.''

Milieu- en mensvriendelijk ondernemen is al lang geen idealisme meer, maar pure noodzaak.

Biezemans: ,,Het gaat om de drie P's: Planet, People, Profit. Om onze planeet, mensen én winst dat kan samen gaan. Geld uitgeven aan duurzaamheid is geen kostenpost, maar investeren in de toekomst.''

Het Land van Maas en Waal blijft wat achter vergeleken met bijvoorbeeld Nijmegen, Oss, Over- en Neder-Betuwe. ,,We hebben bedrijven in de regio die het prima doen. Tijdens ons symposium hopen we dat die veel andere ondernemers inspireren.

Maas en Waal blijft wat achter vergeleken met bijvoorbeeld Nijmegen, Oss, Over- en NederBetuwe.



Dinsdag 12 november 2013 organiseert Stichting Meerwaarde Maas en Waal in samenwerking met een aantal vrijwillgers een Repair Café in D'n Hoender in Dreumel. Vanaf 15.30 uur tot 20.00 uur is het Repair Café geopend. Minder spullen weggooien, geld besparen en de afvalberg verminderen, dat zijn de drie hoofddoelen van het Repair Café.

''Daarnaast willen we op deze manier mensen actief met elkaar in contact brengen. Vrijwillige knutselaars en vaklui bieden hun diensten aan om kapotte spullen gratis te repareren. Mensen met technische kennis die binnen een gezellig team mee willen helpen met het repareren van bijvoorbeeld kleding, kleine elektrische apparaten of speelgoed, zijn van harte uitgenodigd zich ook aan te melden'', aldus Sonja Stenssen van Stichting Meerwaarde Maas en Waal. Er heerst een leuke en gemoedelijke sfeer in het Repair Café. Broeken krijgen een nieuwe rits en gaten in de jassen worden gedicht. José van Bethlehem uit Horssen ratelt met haar machine moeiteloos de naad van een jurk weer vast. De gereedschapskoffer van Harry Verploegen uit Wamel staat op tafel, zoekend naar het juiste gereedschap repareert hij handig een kapotte broodrooster if geeft hij advies. Een vastgelopen computer? Dan kan de deskundigheid van techneut Ton Frazer uit Nijmegen worden geraadpleegd. Ook tijdens het Repair Café in Puiflijk werkte hij al vrijwillig mee.

Mensen die ook enthousiast zijn en gezellig een middag en/of avond dienstbaar voor dorpsgenoten willen zijn, kunnen zich aanmelden via info@meerwaardemaasenwaal.nl. Het volgende Repair Café wordt gehouden op donderdag 12 december 2013 in De Meent in Afferden.

dsc08154

Aanstaande dinsdagavond 12 november organiseert Stichting Meerwaarde Maas en Waal in het kader van de Dorpenronde een Maas en Waal in Dialoog. De dialoogtafel vindt plaats om 20.00 uur in D'n Hoender in Dreumel. Het Thema is 'Opgroeien in een dorp, vroeger en nu'.

In deze maatschappij is men gewend geraakt om alles op een snelle en zakelijke manier aan te pakken. Luisteren, doen we dat nog? Daarom is Maas en Waal in Dialoog opgericht. Het doel hiervan is jong en oud met elkaar in gesprek te laten gaan. Dit kan leiden tot verrassende ontmoetingen. De gesprekken zijn zonder pretenties en ervaringen worden gedeeld zonder dat daar een oordeel over wordt geveld. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de gesprekspartners samen wijzer worden en naar de toekomst kijken. Leerzaam en Gezellig! De vorige dialoogtafel vond plaats in Puiflijk. Bezoekers kwamen uit verschillende dorpen, jong en oud. Ook wethouder Van Elk heeft de Dialoogtafel in Puiflijk bezocht.

Deelnemen aan de dialoogtafel in Dreumel
Mensen uit de regio die willen deelnemen aan de dialoogtafel in Dreumel op 12 november kunnen zich telefonisch of per mail aanmelden bij Suzan Muller: 06 104 69 129 , mwid@meerwaardemaasenwaal.nl

dialoogtafel

In de Gelderlander van zaterdag 23 november wordt geschreven dat gemeente West Maas en Waal overweegt een offerte aan te vragen om het jongerenwerk en maatschappelijk werk in 2014 uit te besteden aan Stichting MeerWaarde Maas en Waal.

Stichting Meerwaarde Maas en Waal zal hier niet op ingaan omdat de doelstelling van de stichting aanvullend is en uitgaat van samenwerking en afstemming. De stichting houdt zich afzijdig van het geschil tussen Voormekaar en gemeente West Maas en Waal. De eerst aangewezen partij voor jeugd en jongerenwerk is Voormekaar. Stichting Meerwaarde Maas en Waal wil vooral van meerwaarde zijn. In moeilijke tijden is het van belang om elkaar vast te houden en te ondersteunen om de leefbaarheid in onze dorpen in Maas en Waal te behouden.

Namens het Bestuur van Stichting MeerWaarde Maas en Waal,

Johan Reijers
Projectleider

Zaterdag 18 januari 2014, was het dan zover, stichting Meerwaarde Maas en Waal organiseerde op deze dag i-Share; een primeur in de regio op het gebied van inspiratie door de jeugd voor de jeugd van de regio Maas en Waal. Deze avond was onderdeel van de openingsweek van het nieuwe activiteiten centrum in Beneden-Leeuwen van stichting Meerwaarde Maas en Waal. Evenement werd georganiseerd in samenwerking met derde jaars studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein in Wageningen. 

i-Share was een goede aftrap om de betrokkenheid van jongeren bij de regio te vergroten. Deze avond had als doel jongeren te inspireren om zelf met ideeën te komen en zelf stappen te ondernemen. Er zijn al enkele goede voorbeelden gegeven van inspirerende en ondernemende jongeren. De positieve energie was duidelijk voelbaar tijden de eerste i-Share ontmoeting. De avond begon met een innoverende speech van Stan van den Dobbelsteen van het Feestteam. Later op de avond volgde nog een toespraak van Erik van Rossum van Splash, Dirk Schouten en Roy Vos van Audioz, de heren inspireerde de jeugd om zelf ondernemend te zijn en als je een plan hebt er gewoon voor te gaan. Deze woorden werden nog eens versterkt  door Marlou Poncin van Web4u. Miranda Budde van Just Dance gaf de jeugd ook nog een positieve boost om actie te ondernemen, en een leerling van Just Dance liet nog even zien wat breakdance is. Er werd door twee jongeren ook nog even een spontane rap Freestyle opgezet met verbluffend resultaat. Ook de studenten uit Groningen lieten zien wat DiyBio zoal doet. Als spetterende afsluiter was er ook nog een drum sessie van leden van de band Wallstreet. Al met al was een waanzinnige avond met als resultaat een positief toekomst beeld met jongeren die echt van plan zijn meer te ondernemen in de regio, er werd al gesproken om verschikkelden activiteiten en workshops op te zetten. Dit allemaal mogelijk gemaakt door jongeren voor jongeren in het nieuwe Regionale Activiteiten Centrum (RAC) van Meerwaarde Maas en Waal.


i-share

dekernen 270x175

BENEDEN-LEEUWEN - Stichting Meerwaarde Maas en Waal gaat in het Regionaal Activiteiten Centrum (RAC) techniek promotie activiteiten ontwikkelen. De realisatie hiervan is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Woonstichting De Kernen. De ambitie is om het centrum in januari 2015 voor een deel operationeel te hebben.

 
Jongeren kennis laten maken met, en interesseren voor, techniek, dat is wat Meerwaarde Maas en Waal met de activiteit wil bereiken. Johan Reijers van Meerwaarde Maas en Waal is opgetogen dat eindelijk met het plan gestart kan worden: 'Dit was wat we voor ogen hadden, toen we dit pand betrokken. Het ontbrak ons echter aan de financiële middelen. Met de subsidie die we van de woonstichting hebben ontvangen, kunnen we een start maken om drie afzonderlijke techniekruimtes te ontwikkelen', aldus Reijers. Marius Peters, bestuurder van SPOM, geeft te kennen dat de basisscholen binnen de regio enthousiast reageren op het initiatief.
 
3D printen
'Als we het hebben over techniek promotie activiteiten, dan gaat het om techniek in de breedste zin van het woord', legt Reijers uit. 'Van traditionele vaardigheden als timmeren, metselen en zagen tot aan innovatieve technieken als 3d printen, programmeren middels LEGO Mindstorms en het maken van apps en games. Ook is er aandacht voor consumptieve technieken, waarin aspecten van eten en gezondheid aan bod komen.'
 
De promotie activiteiten worden gecentreerd in drie afzonderlijke ruimtes. In de centrale hal komen innovatieve technieken aan bod. De ruimte aan de voorzijde van het pand, het voormalige geldwaardegebied, wordt ingericht als keuken c.q. bakkerij. In de achterste ruimte, waar vroeger het magazijn was, kan de jeugd aan de slag met traditionele technieken. Het project wordt gefaciliteerd door zestien derdejaars studenten van hogeschool Van Hall Larenstein, die de opleiding Plattelandsontwikkeling volgen. 
 
Educatief centrum
Techniek promotie in de regio is niet uniek. In Nijmegen en Wijchen bestaan reeds het Junior Technovium, in Cuijk is er Techno Promo. 'Wat wél bijzonder is, is dat wij de combinatie zoeken tussen deze twee concepten', zegt Reijers. 'De promotie activiteiten zullen gedraaid gaan worden door vrijwilligers. Gerard Strikker speelt daarin een belangrijke rol. In de toekomst hopen we de locatie door te ontwikkelen tot educatief centrum voor basisscholen.' 
 
Zover is het echter nog niet. De komende tijd zal er hard worden gewerkt om de drie ruimtes in te richten. Reijers wil achttien van de vijfentwintig beoogde techniek opstellingen klaar hebben voor de opening eind januari 2015. 'Dat plan is ambitieus, maar niet onmogelijk', zegt hij. Een en ander is wel afhankelijk van de steun van partners en het bedrijfsleven. De opening van het vernieuwde centrum zal worden gevierd middels een aantal open dagen voor de diverse doelgroepen, jongeren, partners, bedrijfsleven en vrijwilligers.
 

 

IMG 1409 

Initiatiefneemster Lieda Dekker gaat het kledingproject doorzetten als maatschappelijk initiatief in het Regionaal activiteitencentrum (R.A.C.) van Stichting Meerwaarde Maas en Waal. Simone Bos: “Fijn dat mijn initiatief in een maatschappelijk jasje wordt voorgezet, ik wens Re-Style mode veel plezier en geluk met deze mooie doorstart. Van deze gelegenheid wil ik graag gebruik maken om al mijn klanten te bedanken voor het vertrouwen wat ze in mij hebben gehad.”
 
De mooie gedragen dames Merkkleding, schoenen en accessoires wordt aangeboden in het voormalige pand van de Rabobank aan de Zandstraat  83 in Beneden-Leeuwen, waar momenteel ook Stichting Meerwaarde gehuisvest is. Johan Reijers van Meerwaarde Maas en Waal: “Het is mooi om te zien hoe dit idee omarmt is door de vrijwilligers van de stichting”.
 
Re-Style Mode is geopend vanaf 14 november 2014. De openingstijden zijn op vrijdag en zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. De inbreng van de winterkleding kan op de woensdagmiddagen vanaf 8 oktober van 13.00 uur tot 16.00 uur of op afspraak via het nummer 06-13735965.
 
De prijzen worden bepaald in overleg met de initiatiefneemster. De inbrenger ontvangt na verkoop van het kledingstuk de helft van de prijs. Lieda doet dit initiatief als vrijwilligster met andere vrijwilligers. De opbrengst gaat naar een maatschappelijk doel. Lieda Dekker: “Fijn dat ik op deze manier mijn droom kan verwezenlijken en dat ik hier ook nog een maatschappelijk doel mee kan ondersteunen”.
 

 

Een fijn, leefbaar dorp. Wie zorgt er voor?

Wat maakt nu dat een dorp, wijk, buurt of gebied leefbaar is? En wat is leefbaarheid eigenlijk? Wie en wat maken een dorp leefbaar? Dat is voor iedereen verschillend. Tel eens een rijk verenigingsleven op bij mensen die iets voor elkaar over hebben, fijne buren, een dorpsplein, en bepaalde voorzieningen of evenementen waardoor je elkaar kunt ontmoeten. Dan krijg je al een aardig beeld van leefbaarheid.

En wie zorgt hiervoor?

Dat kan iedereen zijn! Misschien heb je zelf een idee of ken je iemand met goede ideeën aan wie je deze nieuwsbrief kunt sturen. De Kernen heeft in ieder geval een leefbaarheidsfonds, dat bijdraagt aan het kunnen realiseren van mooie ideeën voor leefbare dorpen!

Bruis je van de ideeën? Pak je kans!

Je 'broedt' misschien al een poosje op een goed idee voor jouw dorp? Dan is de volgende stap dit eens op papier te zetten en er misschien anderen bij te betrekken. Een idee kan écht werkelijkheid worden. Lees hieronder maar eens het verhaal uit Kerkwijk. En kijk ook eens op onze site naar andere voorbeelden. In drie jaar tijd hebben we inmiddels al zo'n 30 goede en zeer verschillende initiatieven mogen belonen!

Goede ideeën kunnen rekenen op een mooie bijdrage uit het leefbaarheidsfonds! Dit kan oplopen tot zo'n € 5.000 euro.

Stuur jouw idee in ..

Natuurlijk zijn er spelregels voor een bijdrage uit het leefbaarheidsfonds. Lees deze gerust even na op de website. Hier staat ook meteen een formulier op. Of bel (088-5824000) of mail naar de Kernen en vraag naar Yolande Groothuis of Marijke Hoogeland. Zij helpen je graag met je vragen.

Op 30 januari 2014 hebben de directeur van Stichting Voormekaar en de voorzitter van Stichting Meerwaarde Maas en Waal een overeenkomst gesloten waarin afspraken zijn gemaakt over samenwerking.

Stichting Voormekaar is werkzaam in de gemeenten Druten en West Maas en Waal op het terrein van Welzijn en Zorg. Hierbij richt de stichting zich op jongeren, ouderen, vrijwilligers, mantelzorgers, vluchtelingen en het bevorderen van sociale samenhang, veiligheid in en leefbaarheid van dorpen, wijken en buurten.

Stichting Meerwaarde Maas en Waal stimuleert de samenwerking in én tussen de verschillende dorpskernen van Maas en Waal voor een betere leefbaarheid. De stichting wil verenigingen, scholen en dorpshuizen zo veel mogelijk met vrijwilligers ondersteunen en de diverse partijen aanmoedigen om samen te werken of eventueel hun krachten te bundelen. Speciaal aandacht gaat hierbij uit naar de jeugd uit de 20 dorpskernen ten westen van de kernen Beuningen en Wijchen.

De twee stichtingen hebben vastgesteld dat er verschillen zijn in benadering, werkwijze en continuïteit. Aan de andere kant zijn er raakvlakken tussen organisaties. Voormekaar en Meerwaarde Maas en Waal hebben afgesproken te gaan samenwerken, ter versterking van hun activiteiten.

Door hun netwerk, ervaring en expertise te delen zien Voormekaar en Meerwaarde Maas & Waal kansen om hun slagkracht te vergroten. De gesloten overeenkomst bevordert de samenwerking op gemeente en wijk- of dorpsniveau en levert daarmee een meerwaarde op die ten goede komt aan de inwoners van Maas en Waal.

samenwerking mw en voormekaar

Op 15 en 16 maart steekt heel Nederland de handen uit de mouwen tijdens NLdoet, een initiatief van het Oranjefonds. Op die dag helpen duizenden vrijwilligers om de klussen te klaren waar normaal gesproken te weinig handen voor zijn.

Wilt u ook een klus aanmelden? Een karweitje waar uw vereniging, stichting, instelling of organisatie al lange tijd tegenaan hikt? Ga dan naar de website van NLdoet en meld de klus aan. Daardoor wordt de klus zichtbaar voor individuele vrijwilligers, groepen of bedrijven, die graag iets willen aanpakken op 15 of 16 maart. Iedereen kan zich namelijk beschikbaar stellen om een dag of een deel ervan te helpen bij een klus.

Wilt u zelf meehelpen een klus te klaren? U kunt, als vrijwilliger, op de site van NLdoet zoeken naar een klus of activiteit die u aanspreekt. Door uw woonplaats of postcode in te voeren vindt u snel een klus binnen, of in de buurt van, uw woonplaats.

Inmiddels zijn er al meer dan 5200 klussen aangemeld! En het is nog steeds mogelijk om een klus aan te melden. Tot 7 februari kunt u ook een vergoeding van € 450,00 aanvragen. Dit bedrag kan gebruikt worden voor materialen. Bovendien is er een gratis promotiepakket voor de vroege aanmelder. Na 1 februari kunt u nog wel klussen aanmelden, maar mag u geen financiële steun meer aanvragen.

Heeft u hulp nodig om een leuke klus te verzinnen? Wilt u meer publiciteit voor uw klus? Of wilt u weten hoe u meer vrijwilligers kunt werven? Meerwaarde Maas en Waal helpt u daarbij, want ook dit jaar is de stichting aangesloten bij NLdoet en fungeert als intermediair.

Op 25 maart 2014 werd de eerste themabijeenkomst van MVO Maas en Waal georganiseerd. Deze inspirerende en leerzame avond gaf de deelnemers goede handvatten om met CO2 reductie aan de slag te gaan. De foto's en inhoud van de avond kun je hier bekijken.

Huub Biezemans vertelde over de ambitie van MVO Maas en Waal om tijdens het symposium in 2015 minimaal één zogenoemde Green Deal te ondertekenen. Hiervoor is de samenwerking tussen ondernemers en organisaties in de regio nodig. Er werd door een aantal deelnemers enthousiast gereageerd om deze ambitie samen te realiseren.

H&S Group faciliteerde de avond. Daarbij gaf Operationeel Manager Jeroen van den Broek ons een zeer interessante kijk in hun keuken en vertelde vol passie op welke manier zij de successen boeken in het reduceren van CO2.

Leo Smit van CO2 Management was de gastspreker van de avond. Hij nam ons op een prikkelende wijze mee in de mogelijkheden, op grote en kleine schaal, en het managen van CO2 en MVO.

Landwinkel de Zandroos had twee heerlijke pakketten samengesteld als bedankje voor H&S Group en CO2 Management voor de bijzondere en leerzame bijdrage die zij hebben geleverd.

Op het eind van de avond werd er een korte enquête gehouden. We hebben erg positieve reacties op deze eerste themabijeenkomst ontvangen, samen met waardevolle tips om vooruit te gaan en nieuwe ideeën over samenwerkingsvormen. Hier zijn we erg blij mee!

Wij vinden het belangrijk om het MVO Netwerk samen met de ondernemers en organisaties in de regio vorm te geven. Daarom willen wij graag weten hoe wij als MVO Maas en Waal onze activiteiten kunnen laten aansluiten op jouw behoefte. Uiterlijk eind april zullen wij daarom een enquête mailen. Wil je hieraan ook deelnemen? Stuur dan een mailtje naar mvo@meerwaardemaasenwaal.nl o.v.v. enquête MVO Maas en Waal.

Heb je nog ideeën over het MVO Netwerk of wil je een bijdrage leveren in de ondersteuning hiervan? Dan horen wij dit graag via mvo@meerwaardemaasenwaal.nl.

Vanaf heden heeft de gemeente West Maas en Waal weer een plek waar vrijwilligers voor informatie en advies terecht kunnen. De gemeente West Maas en Waal heeft Stichting Meerwaarde Maas en Waal gevraagd zich in te zetten voor de vrijwilligers, door het organiseren van een Vrijwilligerssteunpunt en het inrichten van een vrijwilligersvacaturebank. Stichting Meerwaarde Maas en Waal heeft ervaring en kennis op het gebied van vrijwilligers en is bovendien lokaal georganiseerd, waardoor zij al een netwerk in Maas en Waal heeft opgebouwd.
Het Vrijwilligersinformatiepunt is gevestigd in het Regionaal Activiteiten Centrum aan de Zandstraat 83 (voormalig Rabobank gebouw) te Beneden-Leeuwen en zal op verschillende manieren bereikbaar zijn. Het is voor vrijwilligers die meer informatie willen of zich aan willen melden geopend op:

  • maandagmiddag van 13.30-17.00 uur
  • woensdagochtend van 9.00-12.30 uur

Het Vrijwilligerssteunpunt is daarnaast ook telefonisch en per mail bereikbaar:
T: 0487-506320 van maandag t/m donderdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur
E: vrijwilligers@meerwaardemaasenwaal.nl

Stichting Meerwaarde Maas en Waal is een lokale organisatie die vrijwilligers en organisaties die met vrijwilligers werken, van informatie en advies voorziet. Inwoners die zich vrijwillig inzetten, zijn namelijk zeer waardevol voor een leefbare samenleving.

Door vrijwilligerswerk te doen:

  • houdt u structuur in uw dagen;
  • geeft u een zinvolle besteding aan uw vrije tijd;
  • ontstaat er geen gat in uw CV;
  • houdt u uw kennis en ervaring op peil;
  • vergroot u uw netwerk;
  • vergroot u uw kansen op een (nieuwe) betaalde baan;
  • toont u uw maatschappelijke betrokkenheid;
  • werkt u mee aan een leefbaar Maas en Waal.

Het is belangrijk dat vrijwilligers en organisaties die werken met vrijwilligers een plek hebben waar zij terecht kunnen voor ondersteuning. Stichting Meerwaarde Maas en Waal kan hierin voorzien en zet activiteiten op met vrijwilligers in de vier gemeenten van Maas en Waal om de leefbaarheid in de kernen te bevorderen.

 

Maasenwaal.nu is ontstaan in 2002. Het verzoek tot het ontwikkelen van de site kwam vanuit het verenigingsleven van de diverse kerkdorpen in Maas en Waal. Nadat de websites www.puiflijk.nu, www.afferden.nu en www.druten.nu online veel succes boekten, besloot Frank de Jong alle activiteiten van de dorpen in Maas en Waal te centraliseren op één site; Maasenwaal.nu. Al snel was de site goed voor meer dan 10.000 unieke bezoekers per maand. Gezien de drukke werkzaamheden van Frank kwam de actualiteit van de site in het geding. Om deze reden is Stichting Meerwaarde Maas en Waal vanaf september vorig jaar de site gaan onderhouden.

Al geruime tijd liepen Paula Kersten en Joram Peters met het idee om één agenda voor Maas & Waal te beginnen voor evenementen en activiteiten. Een enorme klus, maar met de kennis van 14 jaar websites bouwen wilde Joram iets betekenen voor de regio Maas & Waal, een te mooi stukje Nederland wat alle aandacht verdient qua toerisme, evenementen & activiteiten. Zo ook Paula, zij wil als nieuwe inwoner van Maas en Waal de regio en de mensen graag leren kennen. Paula verzamelde in een tijd van enkele weken veel contacten van stichtingen, verenigingen, dorpshuizen, organisatiebureaus en bedrijven en Joram begon met de ontwikkeling van een nieuwe website.

Vlak na de start zijn de drie partijen met elkaar in gesprek gegaan. De conclusie was snel getrokken, Maas en Waal verdient één goede activiteitenagenda die is gebouwd met de nieuwste technologie die het mogelijk maakt de agenda ook te bekijken op tablets en smartphones. Verder is het zeer belangrijk dat continuïteit gewaarborgd wordt. Met de ondersteuning van Johan Reijers van Stichting Meerwaarde Maas & Waal werden de krachten gebundeld. In het Regionale Activiteiten Centrum (RAC) van Meerwaarde Maas & Waal in Beneden Leeuwen zal de activiteitenagenda verder onderhouden en uitgebreid worden door extra stagiaires en vrijwilligers.

De domeinnamen www.maasenwaal.nu en www.maasenwaalagenda.nl zullen verwijzen naar dezelfde agenda om met één site een nog groter publiek te bereiken. De website brengt evenementen & activiteiten in kaart in meer dan 20 categorieën en meer dan 25 dorpen binnen de vijf gemeenten West Maas & Waal, Druten, Beuningen, Wijchen en Heumen, een gebied van sluis St. Andries tot aan de sluis van Weurt, met meer dan 100.000 inwoners.

In de toekomst gaat de agenda nog verder uitgebreid worden. Zo komen er nieuwe functionaliteiten in om de bezoeker nog makkelijker te kunnen bedienen en andere websites te koppelen via RSS. "Het motto is samenwerking en bruggen bouwen", roept Paula met een lach, waarbij ze Johan de hand schudt. "Op deze manier wordt ook mijn streven om te komen tot één Maas en Waalse agenda voortgezet" voegt Frank toe. Johan is blij met deze bundeling van krachten, hopelijk een voorbeeld voor andere toekomstige samenwerkingen.

 

 

Op maandag 26 mei heeft Stichting Meerwaarde Maas en Waal de eerste (van een serie van 6) bijeenkomst gehouden voor dorpshuizen, MFA’s en Kulturhusen. Deze eerste keer was voornamelijk gericht op het uitwisselen van informatie, die werd verkregen door een voorstelronde. Hierin werd gevraagd kort iets te vertellen over de rol / functie binnen het dorpshuis, met welke organisaties / instanties wordt samengewerkt en wat zijn de (leukste) activiteiten binnen het dorpshuis. Vooral op de laatste vraag kwamen veel verschillende reacties. Hieruit bleek ook dat er op vier plaatsen een open eettafel wordt georganiseerd en wel op vier verschillende manieren. Informatie delen en van elkaar leren, dat is de bedoeling. Door samen te werken kunnen er in de toekomst wellicht ook meer activiteiten gehouden worden met minder vrijwilligers per activiteit en door gezamenlijke investeringen of gedeelde middelen kunnen kosten bespaard worden.

Voor meer inhoudelijke info over deze avond (programma en doelstelling) klik hier.

De aanwezigen waren het er allemaal over eens dat het een zeer zinvolle bijeenkomst was en dat het zeker de moeite waard is om hier als vertegenwoordiger van dorpshuis, Kulturhus of MFA aan deel te nemen.

Er is dan ook afgesproken om voor degenen die deze avond niet bij konden wonen, een herhalingsbijeenkomst te houden op dinsdag 9 september 2014 in het Regionale Activiteiten Centrum van Stichting Meerwaarde Maas en Waal, Zandstraat 83 te Beneden-Leeuwen. De betreffende personen hebben hiervoor een uitnodiging ontvangen.

De volgende reguliere bijeenkomst zal plaatsvinden op maandag 13 oktober 2014. De locatie zal op een later tijdstip bepaald worden.

 

Zorggroep Maas & Waal en Stichting Voormekaar gaan Stichting Meerwaarde Maas en Waal ondersteunen bij het organiseren van de Dorpenronde in De Hof te Druten.

De Dorpenronde is een terugkerend evenement dat telkens op een andere locatie in Maas en Waal plaatsvindt. Gedurende deze dag worden er drie activiteiten georganiseerd: ‘Kinderen koken voor ouderen’, het ‘Reparatie Café’ en ‘Maas en Waal in Dialoog’. Met dit initiatief wil Stichting Meerwaarde Maas en Waal de samenwerking in én tussen Maas en Waalse dorpskernen stimuleren.

Uniek is dat bij het organiseren van bovengenoemde activiteiten nu ook Stichting Voormekaar en Zorggroep Maas & Waal ondersteunen o.a. bij het werven van gasten voor Kinderen Koken voor Ouderen, het onder de aandacht brengen van het Reparatiecafé en geïnteresseerde deelnemers inbrengen voor Maas en Waal in Dialoog. Zorggroep Maas & Waal stelt De Hof/souterrain Kasteelhof als locatie voor deze dag ter beschikking.

Programma Dorpenronde op 14 oktober in De Hof, Kasteelhof 50 te Druten.

08.30 uur – 14.30 uur Kinderen koken voor ouderen

15.30 uur – 20.00 uur Reparatie Café

19.00 uur – 21.00 uur Maas en Waal in Dialoog.

De dag begint met Kinderen koken voor ouderen in het souterrain van de Kasteelhof. Leerlingen van IKC de Kubus gaan een heerlijke 3 gangen maaltijd koken voor ouderen die zijn uitgenodigd door Stichting Voormekaar ism Zorggroep Maas & Waal. Het koken en ontvangst tot en met afscheid van gasten, gebeurt onder leiding van professionele vrijwilligers uit de horeca en vrijwilligers van Stichting Meerwaarde Maas en Waal.

Het Reparatiecafé is in De Hof en geopend van 15.30 – 20.00 uur. Doel is minder spullen weggooien en geld besparen. Hebt u kapotte spullen en geen tijd/handigheid om te repareren? In het Reparatie Café in Druten staan vrijwillige vakmensen/knutselaars voor u klaar om het gratis te repareren. En terwijl u wacht kunt u genieten van een kopje koffie!

Aansluitend aan het Reparatie café is het tijd voor de Dialoogtafel van 19.00 – 21.00 uur eveneens in De Hof. ‘Maas en Waal in Dialoog'  biedt u de mogelijkheid met elkaar om de tafel te gaan en ongedwongen in gesprek te gaan aan de hand van verschillende thema’s zoals – Gaan voor je Dorp, of - Met elkaar, voor elkaar of - Jouw zorg mij ’n zorg.

Interessante onderwerpen, toegankelijk voor iedereen en actueel! Wij nodigen u van harte uit om aan te schuiven. Laat u verrassen door het boeiende, leerzame en gezellige karakter van de dialoogtafels.

Voorbeeld is het thema over de Zorg: (1. Wat doet het thema met je, wat zijn je associaties? 2. Deel een bijzondere ervaring met zorg voor jezelf en/of anderen. 3. Droom van de ideale zorg geven of ontvangen, hoe ziet dat er uit, hoe voelt dat voor jou? 4. Wat ga jij vanaf vandaag doen om deze droom dichterbij te halen?) Andere thema’s hebben eenzelfde opbouw.

Met de Dorpenronde wil de stichting Meerwaarde Maas en Waal samen met Stichting Voormekaar en Zorggroep Maas & Waal een platform creëren waar mensen uit Druten elkaar ongedwongen kunnen ontmoeten, inspireren en helpen.

Wilt u meedoen aan de dialoogtafel op 14 oktober in de De Hof te Druten, meer informatie over het Reparatiecafé of Kinderen Koken voor Ouderen, dan kunt u zich opgeven/melden via info@meerwaardemaasenwaal.nl, telefonisch 0487-506320, of bij uw aanspreek persoon van Stichting Voormekaar/Zorggroep Maas & Waal.

 

Stichting Meerwaarde Maas en Waal organiseert op 28 oktober een workshop 'Social Media'.
Deze workshop wordt georganiseerd voor verenigingen en stichtingen uit Maas en Waal. 

Het Doel van deze avond is om verenigingen en stichtingen te informeren over het vinden en binden van leden, vrijwilligers en sponsoren door inzet van social media. Wilt u meer leden werven? Wilt u meer vertellen over uw vereniging? Hoe bind u de jeugd aan mijn vereniging?

Tijdens deze workshop geven wij antwoord op deze vragen en leren verenigingen en stichtingen hoe ze social media kunnen gebruiken.
Op deze avond gaan we meteen praktisch aan de slag en zullen wij samen met u stap voor stap een account aanmaken.
Neem een foto/logo digitaal mee en u gaat met een werkend account de deur uit.
De gasten ontvangen een werkboek met handige tips en een duidelijk stappenplan, zodat zij de behandelde punten gericht toe kunnen passen binnen hun vereniging of stichting.

Deze avond is gratis en per vereniging of stichting mogen maximaal twee personen deelnemen.
Heeft u geen uitnodiging gehad, maar wilt u wel graag deelnemen? stuur dan even een mail naar workshop@meerwaardemaasenwaal.nl

 

Stichting Meerwaarde Maas en Waal heeft bij de provincie een subsidieaanvraag ingediend voor het project “Ideeëngenerator Krimp”. Met dit project wil de stichting de inwoners van de dorpskernen bewust maken van de gevolgen van krimp in onze regio en hen aanzetten tot actief burgerschap, met als doel passende oplossingen te zoeken voor jong en oud om een prettige leefomgeving te behouden. Dit wil de stichting o.a. bereiken door de dorpshuizen te ondersteunen en te stimuleren tot meer samenwerking. Hiervoor zullen 6 bijeenkomsten georganiseerd worden, waarbij het centrale thema zal zijn: “Delen is het nieuwe Hebben”. Deze bijeenkomsten zullen plaatsvinden in de periode van mei 2014 t/m september 2015. Zaken die aan de orde zullen komen:

  •     Enthousiasmeren tot het opzetten van nieuwe activiteiten
  •     Ontwikkelen van gezamenlijke activiteiten
  •     Kennis delen, elkaar informeren over succesvolle activiteiten
  •     Delen of gezamenlijk aanschaffen van materialen
  •     Vergaren van extra kennis

Door samen te werken kunnen er meer activiteiten gehouden worden met minder vrijwilligers per activiteit en door gezamenlijke investeringen of gedeelde middelen kunnen kosten bespaard worden.

Om de dorpshuizen, kulturhusen en MFA’s te enthousiasmeren organiseert Stichting Meerwaarde Maas en Waal al “De Dorpenronde”, waarvan er inmiddels een aantal hebben plaatsgevonden. Tijdens deze activiteit worden 3 projecten uitgevoerd:

  1.     Kinderen Koken voor Ouderen.
  2.     Repair Café.
  3.     Maas en Waal in Dialoog.

Daarnaast wil Stichting Meerwaarde Maas en Waal de dorpshuizen stimuleren om gezamenlijk 2 of meer nieuwe activiteiten te ontwikkelen die uitgevoerd kunnen worden in meerdere dorpshuizen.

De eerste avond heeft plaatsgevonden op maandag 26 mei 2014 in het Regionale Activiteiten Centrum van Stichting Meerwaarde Maas en Waal, Zandstraat 38 te Beneden-Leeuwen. Het programma voor de eerste avond ziet er als volgt uit:

  •     Kennis maken
  •     Uitleg over de dorpenronde
  •     Uitnodigen om goede voorbeelden te delen
  •     Enthousiasmeren en stimuleren tot extra activiteiten, bijvoorbeeld:
    •     Het samenstellen van een team dat meerdere dorpshuizen kan ondersteunen met licht en geluid bij de
          uitvoering van toneel, musical of koorvoorstellingen;
    •     Het ontwikkelen van een format voor een website om kosten te besparen;
    •     Het ontwikkelen van een format voor een ontmoetingsplek waar jongeren de ouderen ondersteunen bij het
          gebruik van internet en/of social media.

De herhaling van deze eerste bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 9 september 2014. De volgende reguliere bijeenkomst staat gepland voor maandag 13 oktober 2014.

De bijeenkomsten zijn bedoeld voor bestuursleden en / of beheerders. Hebt u interesse om hieraan deel te nemen of wilt u nadere informatie, laat het ons weten via info@meerwaardemaasenwaal.nl.

 

 

 

20 mei 2017: Rabobank: technisch vakmanschap mag meer aanzien krijgen...

15 maart 2017: Artikel Tech-Lokaal van MWMW in ondernemersblad In2 Maas & Waal

1 maart 2017: Kinderen koken voor ouderen in Dreumels weekblad

22 februari 2017: Kinderen koken voor ouderen van samenredzaamheid in Dreumel

1 februari 2017: Tech-Lokaal uitgenodigd voor de Benelux Finale van de First Lego League

2 november 2016: Artikel Kinderen koken voor ouderen XL in Maas & Waler

17 augustus 2016: Artikel Kinderen koken voor ouderen in Maas & Waler

17 augustus 2016: Artikel Tech-Lokaal start seizoen in Maas & Waler

22 juni 2016: Artikel Repair Café Beneden-Leeuwen in Maas & Waler

15 juni 2016: Artikel Herinrichting onderwijs Pax in Maas & Waler

8 juni 2016: Artikel Willems viert 60 Jarig bestaan!

7 april 2016: Artikel 'Kansen voor jeugd in Tech-Lokaal' van Werk en Vakmanschap

6 april 2016: Artikel 'Stichting Meerwaarde gaat verhuizen' in Maas & Waler

23 maart 2016: NL Doet in de Maas & Waler

12 maart 2016: NL Doet 'de Wall of Fame' in het Tech-Lokaal

9 maart 2016: Artikel Tech-Lokaal viert 50e klas in de Maas & Waler

2 maart 2016: Artikel Beneden-Leeuwen in verbinding in de Maas & Waler

2 maart 2016: Artikel Inspiratieavond veilig sportklimaat in de Maas & Waler

15 december 2015: Artikel Tech-Lokaal in bewonersblad PIT

12 november 2015: Kinderen koken voor ouderen 20e editie Maas en Waler

7 november 2015: Dorpshuizen kijken mee met kwis

7 november 2015: Appeltern kwis verbindt jong en oud in de Gelderlander

5 november 2015: Groep 7 van basisschool de Oversteek in het Tech-Lokaal 

26 oktober 2015: Dorpen Quiz Dorpenronde

21 oktober 2015: Repair Café in het nieuws

7 oktober 2015: Gamedesign Tech-club gestart

24 september: Boeiende en interactieve MVO bijeenkomst van MVO Maas en Waal

11 juni 2015: De groepen 8 van de Kubus bezoeken het Tech-Lokaal

9 juni 2015: Rabobank Jaaroverzicht: Regionaal Activiteiten Centrum in het Rabobankpand

28 mei 2015: Lezing over klimaat in het RAC in Beneden-Leeuwen

25 mei 2015: Voordebuurt.nl: Checklist voor een geslaagd buurtproject

20 mei 2015: De Maas en Waler: Repair Café Maas en Waal krijgt vaste plek in Beneden-Leeuwen

20 april 2015: Maas en Waal Raad: Jeugd kiest voor techniek in Maas en Waal.

2 maart 2015: Maas & Waal 4all: Wat kun je allemaal met Techniek?

27 januari 2015: De Waalkanter: Tijd voor techniek in Maas en Waal

21 januari 2015: Maas&Waler: Aanstaande zaterdag Techniek proeven in Technobiel.

14 januari 2015: Maas&Waler: UFO's in de Zandstraat?

22 oktober 2014: Maas&Waler: Social Media workshop

7 oktober 2014, Stichting voormekaar: Unieke samenwerking bij 'Dorpenronde in Druten' op 14 oktober 

7 oktober 2014, Zorggroep Maas en Waal: Programma dorpenronde 14 oktober 

10 september 2014, De Maas&Waler: Op reis tijdens de Open Monumentendag 

9 juli 2014, De Maas&Waler: De Maas & Waler: Dat ben ik

16 april 2014, De Maas&Waler: Maas en Waal agenda online

1 april 2014, Website MFA 't Hart van Ewijk: 3 nieuwe activiteiten op 8 april!

29 maart 2014, De Gelderlander: Meerwaarde opent steunpunt vrijwilligers

26 maart 2014, Website West Maas en Waal: Gemeente WMW heeft weer een Vrijwilligerssteunpunt!

19 maart 2014, Nieuwsbrief Platform Techniek Rivierenland: Techniek promotie in RAC Beneden-Leeuwen

19 maart 2014, De Maas&Waler: Thema-avond MVO: verminderen CO2-uitstoot

19 maart 2014, De Maas&Waler: Voormekaar met Meerwaarde

15 februari 2014, Dichterbij van de Rabobank: Actief als vrijwilliger, samen in actie

19 januari 2014, website 'Do-It-Yourself Biologists': Mini Mini maker faire in Beneden-Leeuwen

16 januari 2014, MaasWaalWeb: Techniek Promotie Markt groot succes

15 januari 2014, De Maas&Waler: Activiteiten voor jongeren

15 januari 2014, De Gelderlander: Meerwaarde Maas en Waal naar oud bankkantoor

14 januari 2014, Beneden - Leeuwen: Openingsweek Regionaal ActiviteitenCentrum Beneden-Leeuwen

8 januari 2014, De Maas&Waler: Regionaal Activiteiten Centrum opent deuren

18 december 2013, WebTV: Regionaal Activiteiten Centrum voor jongeren (14:35 tot 18:35)

15 december 2013, IN2 Maas en Waal: Regionaal ActiviteitenCentrum Maas en Waal gaat open!

4 december 2013, De Maas&Waler: Opening Regionaal ActiviteitenCentrum 

26 november 2013, Bommelerwaardgids.nl: Duurzaam: de mode voorbij?

20 november 2013, De Maas&Waler: Beursvloer, een ontmoetingsplek voor bedrijven en verenigingen

6 november 2013, Beuningen.nieuws.nl: Symposium Duurzaam Maas en Waal

6 november 2013, De Maas&Waler: Dialoog in Dreumel

6 november 2013, De Maas&Waler: Repair Café

5 november 2013, De Gelderlander editie Beuningen: Wijchen sterk, Beuningen zwak in duurzaam ondernemen

3 november 2013, De Gelderlander: Duurzaam ondernemen niet populair in Maas & Waal

31 oktober 2013, WebFM: De publieke zaak vanaf 0:16:25

27 oktober 2013, De Maas&Waler: MVO 'kwestie van fatsoen'

16 oktober 2013, De Maas&Waler: Samenwerking Hogeschool VHL met MeerWaarde Maas & Waal

9 oktober 2013, De Maas&Waler: Duurzaam goed voor ondernemer en milieu 

3 oktober 2013, De Maas&Waler: "Ekkes praote" nu ook tijdens de Dorpenronde

25 september 2013, WebFM: Tussen Waal en Bruggen activiteitencentrum

11 september 2013, De Maas&Waler: Meerwaarde zet activiteitenwebsite Maasenwaal.nu voort

7 september 2013, De Gelderlander: Nieuwe thuisbasis Meerwaarde

4 september 2013, De Maas&Waler: Activiteitencentrum in Rabobank Leeuwen

4 september 2013, De Maas&Waler: Dorpenronde gaat van start in het VTC in Wamel

17 juli 2013, De Maas&Waler: Pijlers Symposium Duurzaamheid

5 juni 2013, De Maas&Waler: Kookclinic maakt afscheid tot feest

5 juni 2013, De Gelderlander: Scholieren in Dialoog

29 mei 2013, De Maas&Waler: De Maas & Waler, Dat ben ik (onze Elly)

17 mei 2013, De Gelderlander: Knutselen voor de buurman

8 mei 2013, De Maas&Waler: Tal van activiteiten tijdens het Repair café

24 april 2013, De Maas&Waler: Meerwaarde Maas en Waal repareert kapotte spullen

9 april 2013, De Gelderlander: Techniek uit het dagelijks leven in de klas

3 april 2013, De Gelderlander: Redactie De Gelderlander flext weeklang in D'n Bogerd

27 maart 2013, De Maas&Waler: Klussen koken en ontwikkelen voor NLDoet in Maas en Waal

6 maart 2013, Website Impulsgroep: Impulsen tot Inspiratie

20 februari 2013, De Maas&Waler: MVO-Inspiratiepunt Maas en Waal startklaar

30 januari 2013, De Maas&Waler: Online tv Maas & Waal laat zien wat er speelt

16 januari 2013, De Maas&Waler: NLDoet, Vele handen maken licht werk

2 januari 2013, De Maas&Waler: Stichting Meerwaarde Maas & Waal actief voor leefbaarheid

16 november 2012, Nieuwsbrief Rabobank: Week van de Coöperatie

7 november 2012, De Waalkanter: Lef in je droom waar te maken

6 november 2012, De Gelderlander: MVO Maas en Waal in de kinderschoenenen

30 oktober 2012, Nieuws op website van De Kernen, Maas en Waal in Dialoog

14 juni 2012, Artikel in Kom naar de kern, Artikel in Kom naar de kern

3 mei 2012, Tweede Uitgave magazine Druten4all,Ondernemersartikel

24 april 2012, Eerste Uitgave magazine West Maas en Waal4all, Cabriotoer

23 april 2012, Bewonersblad Pit  van De Kernen,Maatschappelijk verantwoorde matchmakers

3 april 2012, De Gelderlander, Meerwaarde Maas en Waal legt financiële basis voor leefbaarheidsproject

17 februari 2012, Weblog van Marinus Kempe van de Kernen, Niet bij de pakken neerzitten.

28 februari 2012, Beuningen.nieuws.nl, Maas en Waal in Dialoog bundelt kracht met Meerwaarde Maas en Waal

17 december 2011, De Gelderlander: De dorpen kijken over hun grenzen (linker pagina ,rechter pagina )

25 november 2011, De Gelderlander: Beursvloer Maas en Waal

Subcategorieën

Founders

Begunstigers