mwmw
10811475 10203904707390524 2024682245 n 10811506 10203904707430525 957421803 n

Laatste nieuws

Inspiratieavond veiliger sportklimaat
VeiligsportklimaatafbeeldingRegelmatig verschijnen er berichten in de media over voorvallen in de sport waar je als...
Lees meer...
Beneden-Leeuwen in verbinding
MaasWaalInDialoogMaas en Waal in dialoog ondersteunt ‘Beneden-Leeuwen in verbinding’ Het initiatief van deze...
Lees meer...
NL Doet op 11 en 12 maart 2016
NLDoetRozetAantal NL Doet klussen in Maas en Waal blijft stijgen. Ook dit jaar was NL Doet van het...
Lees meer...

Maas en Waal in Dialoog!

2 en 3 november a.s.

In november worden aan 2000 tafels op meer dan 85 plaatsen in Nederland de Dag van de Dialoog gehouden. In Maas en Waal gaan we op 2 en 3 november naar de dialoogtafel.

Hierbij willen we met prettige gesprekken inwoners van Maas en Waal verbinden.

Verbindingen kris kras door de samenleving, waardoor je ontdekt wat jouw buren, dorps- en streekgenoten beleven, wat hen bezighoudt en waarover ze dromen.. Door het voeren van de dialooggesprekken kunnen nieuwe inzichten, ideeën, inspiraties, en concrete initiatieven ontstaan die bijdragen aan een prettig leefklimaat.

Wat maakt de dialoog tot een bijzonder gesprek?

Een dialoog is geen discussie of debat, maar een uitwisseling met veel rust en aandacht voor elkaars verhaal. Mensen luisteren naar elkaar en stellen verdiepende vragen om ieder verhaal zo goed mogelijk te begrijpen. Er moet niets er is geen doel dat bereikt moet worden, maar door het delen van ervaringen en visies in kleine groepen krijgen mensen vanzelf meer begrip voor elkaar.

Contact

Deelnemers aan een dialoogtafel ervaren hoe bijzonder het is om in een ochtend of middag nieuwe contacten te leggen. Tijdens het gesprek gaat het er niet om te discussiëren over meningsverschillen, maar om naar elkaar te luisteren en verdiepende vragen te stellen. Er moet niets. Maar we zien dat mensen door het delen van ervaringen en visies in kleine groepen meer begrip krijgen voor elkaar. Dat draagt bij aan de binding in de dorpen en de streek. Soms zien mensen in dialoog met elkaar kansen die zij gemeenschappelijk waar kunnen maken. Dat levert soms hele bijzondere initiatieven op.

Waarom de dialoog in Maas & Waal?

Maas en Waal is een verzameling van dorpen. Dorpen met een eigen geschiedenis en cultuur, waardoor ze elkaar niet altijd even makkelijk kunnen vinden. Terwijl er veel is dat de inwoners van Maas en Waal verbindt. In de verhalen aan de dialoogtafel gaan we op zoek naar deze verbindingen. Op het persoonlijke vlak, of in de ervaringen van mensen met het wonen in deze streek. Wie weet komen er stevige verbindingen uit en zoeken mensen elkaar ook ná de dialogen op.

Wat heeft de Dag van de Dialoog al opgeleverd?

In 2005 deed de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar de effecten van de Dag van de Dialoog. De resultaten waren zeer positief. Een aantal uitkomsten uit het onderzoek op een rij:

  • 65% van de deelnemers heeft mensen ontmoet met wie ze anders niet zo snel in contact zouden komen.
  • 80 % heeft redelijk tot veel geleerd van het gesprek. 41% blijkt over het behandelde onderwerp van mening te zijn veranderd.
  • 50% heeft contactgegevens met anderen uitgewisseld.
  • 65% was direct na het gesprek van plan om zelf iets te ondernemen. Meer dan de helft voelt zich meer verbonden met andere mensen in hun stad of streek.
  • De helft hiervan heeft daadwerkelijk naderhand nog contact met elkaar gezocht.
  • Na vier maanden zijn alle geënquêteerden benaderd om te kijken in hoeverre er ook langduriger effecten waren. Het bleek dat :
  • 81% naderhand door het gesprek aan het denken is gezet.
  • 64% nieuwe inzichten heeft gekregen.
  • Meer dan de helft heeft interesse heeft in een terugkomdag.
  • Misschien is er nog wel meer mogelijk...

De ervaringen aan de dialoogtafels van vorig jaar zijn fantastisch! Mensen hebben goede gesprekken gevoerd en hielden er een positief gevoel aan over.

Maar we dromen verder. Want als de verbindingen eenmaal zijn gelegd, is er misschien wel meer mogelijk...

  • In de samenwerking binnen Maas en Waal ontstaan nieuwe verbindingen en doen organisaties van vrijwilligers mee;
  • Nieuwe vrijwilligers worden bereikt;
  • Ook deelnemers die niet gemakkelijk op iets afkomen worden bereikt;
  • Een goede dialoog geeft (even) een andere kijk op de wereld;
  • Bijzondere ontstaan door samen door te denken;
  • Verwerking van de ideeën tot haalbare plannen.

Kortom alle redenen om ook eens aan te schuiven!

 

Hoe inschrijven ? kijk op maasenwaal.dialoogtafels.nl

Maas en Waal in Dialoog!

Waarom een dialoog?

Omdat het een mogelijkheid bij uitstek is voor verrassende ontmoetingen, voor het delen van ervaringen en om samen naar de toekomst kijken. 

Om te leren van anderen, om nieuwe mensen te ontdekken en niet in de laatste plaats omdat het gezellig is!

Omdat duizenden Nederlanders u al voor gingen en de meerwaarde van een dialoog al ontdekt hebben en ieder jaar uitkijken naar deze dag!

Een mooi gesprek op een bijzondere plek.

Lijkt het u ook leuk om eens op plekken te komen waar u anders niet zo snel zou komen? Nou dat kan bij Maas en Waal in Dialoog. Op hele uiteenlopende plekken vindt u op deze dagen dialoogtafels.

Aan een dialoogtafel treft u een onbekend en divers gezelschap Maas- en Walers. Heel verschillende mensen die je elke dag tegen kunt komen en waarschijnlijk ongemerkt voorbij loopt. Al die mensen hebben echter wel een verhaal dat de moeite waard is om te horen, net zo goed als dat uw verhaal de moeite waard is voor die ander om naar te luisteren.

Ontmoet elkaar aan de dialoogtafel op 2 en 3 november en gun uzelf een bijzondere ervaring!

Een beetje lef, een groot effect.

De gesprekken krijgen vorm aan de hand van een thema. Dit jaar is dat "een beetje LEF, een groot effect!"

Ontdek hoe verrassend veel invalshoeken er gekozen worden om over dit thema te praten. Iedereen heeft er zijn of haar eigen ideeën en ervaringen bij en dat maakt het gesprek spannend en bijzonder.. Door alle bijdragen ontstaat er een mooi verhaal dat komt uit de harten van inwoners van Maas en Waal. Reken er maar op dat u achteraf zegt dat het heel bijzonder was om zo'n gesprek te voeren.

Wilt u meedoen en inschrijven? kijk op maasenwaal.dialoogtafels.nl

Herman Wijffels ambassadeur van Nederland in Dialoog:

"Dialoog beschouw ik als de methode van de toekomst. Het is een methode die verbinding legt en waarvan luisteren naar de ander misschien wel het meest essentiële element is. Veel meer dan via discussie en debat, waar veelal het eigen gelijk voorop staat, kan met dialoog gewerkt worden aan gedeelde opvattingen en draagvlak voor de grote maatschappelijke veranderingen die nu aan de orde zijn. De Dag van de Dialoog leert mensen met deze methode te werken en levert daarmee een uiterst waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van de samenleving."

Maas en Waal in Dialoog!

Hoe verloopt een dialoog?

Onder het genot van een kop koffie of thee met wat lekkers erbij komen de deelnemers in groepen van 6 tot 8 personen samen aan een dialoogtafel en wisselen onbevangen en onbevooroordeeld persoonlijke ervaringen uit.

Aan de hand van het dialoogthema wordt er gepraat over wat iedereen beweegt, waarover er gedroomd wordt en hoe je elkaar beter kunt leren verstaan, begrijpen en waarderen.

Thema: "Beetje lef, groot effect"?

  1. Kun je jezelf voorstellen en iets over jezelf vertellen: waar denk jij aan bij "Beetje lef, groot effect"?
  2. Wanneer heb jij zelf ervaren dat een beetje lef een enorm effect had? Hoe was dat voor jou?
  3. Wat voor lef zou je willen dat je meer had?
  4. Wat kun jij morgen zelf doen om een beetje lef te tonen?
De dialogen duren maximaal 2,5 uur. De dialoog is geslaagd als de iedereen naar elkaar geluisterd heeft en een prettig gesprek hebben gevoerd.

De dialoogtafels

Op verschillende plekken in de gemeenten West Maas en Waal en in Druten staan dialoogtafels. Deze plekken kunnen bij bedrijven of instellingen zijn, maar ook bij mensen thuis aan een mooie keukentafel.

Hoe inschrijven ? kijk op maasenwaal.dialoogtafels.nl

Maas en Waal in Dialoog!

Het ontstaan van de Dag van de Dialoog

Ingrijpende gebeurtenissen als de aanslag op de Twin Towers in New York en de moord op Theo van Gogh in 2004 vormden de afgelopen jaren in verschillende steden in Nederland aanleiding om initiatief te nemen tot een Dag van de Dialoog

Doel

De sociale samenhang te versterken en de toenemende verwijdering tussen (groepen) mensen tegen te gaan. In Rotterdam bleek dat de Dag van de Dialoog mensen dichter bij elkaar bracht, nieuwe inzichten verschafte en issues boven tafel bracht die voorheen onbesproken bleven.

Andere steden zoals Schiedam, Hengelo, Berlijn en Amsterdam volgden het voorbeeld van Rotterdam en organiseerden hun eigen Dag van de Dialoog.

Landelijke dag van de dialoog

In 2006 namen twee betrokken partijen uit Rotterdam en Amsterdam het initiatief om het concept van de Dag van de Dialoog over te dragen aan andere steden. Inmiddels doen er al 70 gemeenten in Nederland mee en dit aantal groeit elk jaar!

Initiatiefnemers Maas en Waal in Dialoog

Judith van Loon en Ineke Quist, twee Wamelse dames, kwamen dit initiatief tegen en vonden dit direct een goed idee voor Maas & Waal. In eerste instantie namen ze samen de klus op zich, maar al snel hebben ze gezocht naar aansluiting met partners omdat het een klus is die met anderen geklaard moet worden. Er is een samenwerkingsverband gecreëerd met vertegenwoordigers van organisaties met een breed netwerk en maatschappelijke betrokkenheid, maar ook met 'gewone' inwoners uit Maas & Waal. Vanuit dit samenwerkingsverband is een werkgroep geformeerd die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de Dag van de Dialoog.

Ondersteunende organisaties

  • Rabobank Maas en Waal
  • Woningbouwcorporatie De Kernen
  • Stichting Meerwaarde Maas en Waal
  • WMO Adviesraad West Maas en Waal
  • De Bogerd, Druten
  • Albert Heijn, Druten
  • Curis, Beneden Leeuwen
  • Zinzo, Puiflijk
  • WimZelf

Pieter Michielsen, directievoorzitter Rabobank Maas en Waal:

"Maas en Waal vergrijst in een rap tempo, mensen weten elkaar minder makkelijk te vinden, jongeren trekken weg: we moeten ons naar mijn idee meer inzetten voor het vergroten van de leefbaarheid in dit prachtgebied. Met elkaar in gesprek gaan, ontkracht vooroordelen en draagt bij aan onderlinge verbondenheid. Maas en Waal in Dialoog biedt hiervoor een uitstekende gelegenheid, ik ben erbij!"

 

Inschrijven ? kijk op maasenwaal.dialoogtafels.nl

 

Maas en Waal in Dialoog!

Een dialoog is helemaal van deze tijd.

Een dialoog betekent delen van ervaringen, naar elkaar luisteren en samen verder komen.

Verbindingen leggen. Vreemd? Helemaal niet.

Wie heeft er geen Facebookpagina om ervaringen te delen en te verbinden met andere mensen?

of wisselt ervaringen uit via Twitter,

of legt verbindingen op LinkedIn? 

Online begeven we ons allemaal aan de virtuele dialoogtafel.

Wat is dan mooier om deze ontmoetingen in het echte leven mee te maken?

De dialoog

Een dialoog is een bijzondere vorm van een gesprek. Het is niet de bedoeling om gelijk te krijgen,
maar om samen een thema te verkennen en het betekenis te geven. Belangrijk bij een dialoog zijn:

Neem de tijd.

Een dialoog is een vorm van langzaam denken, gericht op diepgang.

Luister en stel vragen.

Verplaats je in een ander. Bekijk de wereld door diens ogen.

Er hoeft geen beslissing uit te komen.

Begrip kweken en zicht krijgen op elkaars denkbeelden is voldoende resultaat.

Denk niet tegen de anderen ('ja, maar' ).

Denk met de anderen, denk samen, denk als één hoofd ('ja, en' ).

Wil je het zelf meemaken en inschrijven: kijk op maasenwaal.dialoogtafels.nl

Maas en Waal in Dialoog!logo mwid

Doe mee en schrijf u in op: maasenwaal.dialoogtafels.nl

Op diverse locaties staan op vrijdag 2 en zaterdag 3 november dialoogtafels voor u klaar.

Afferden

  • Jeugdcentrum Place2Be, Gelenberg 5a

Alphen

  • Coachingspraktijk Suzan Muller, Greffelingsedijk 53

Appeltern

  • De Tuinen van Appeltern, Walstraat 2a

Beneden Leeuwen

  • Openbare Bibiotheek Rivierenland, Rozenstraat 20 
     
  • Restaurant De Twee Linden, Zandstraat 100
     
  • Stichting Voormekaar, Leliestraat 17
Beuningen
  • De Lèghe Polder, Schoolstraat 16

Boven Leeuwen

  • Atelier Monique van Stokkum, Kortestraat 3

Dreumel

  • Yogaschuur Anahata, Waalbanddijk 11

Druten

  • Rabobank, Heemstraweg 58 

Maasbommel

  • Landgoed de Korenmolen, Bovendijk 6
  • Annique van Lier, Raadhuisdijk 38

Wamel

  • Lievelings Workshop Winkel, Dorpstraat 90

Kijk voor aanvangstijden op: maasenwaal.dialoogtafels.nl 

Of stuur ons een email op het onderstaande adres : mail@maasenwaalindialoog.nl

 

Subcategorieën

Founders

Begunstigers